U Hrvatskoj 76 djece oboljelo od korona virusa

Region

Direktor splitske bolnice Julije Meštrović, po struci pedijatar, otkrio je nove informacije o stanju pacijenata među kojima su i štićenici splitskog Doma za starije i dodao da u Hrvatskoj 76 djece ima korona virus.

 

– Nema promjena kod pacijenata u odnosu na jučerašnje stanje. Većina bolesnika imaju blaže i umjerene simptome. Jedna osoba ima teže. Ali svaki put moramo uzeti u obzir da se radi o osobama starije dobi i s hroničnim bolestima pa su oni životno ugroženi – prenosi Telegraf.

 

Ostali pacijenti u splitskoj bolnici su i dalje isto, devet ih je na respiratoru i stanje im je nepromijenjeno.

 

Meštrović, koji je po struci pedijatar, zatim je odgovarao na pitanje gledaoca.

 

– Zaražene djece u Hrvatskoj je 76. To je nešto više od 5 posto ukupne populacije djece od nula do 19 godina. Djeca opšte imaju blaže simptome, to su najčešće opšti simptomi, temperatura, malaksalost, grlobolja, kašalj, mogu imati i proliv, povraćanje. Najčešće su blaži simptomi, manji broj djece može razviti težu kliničku sliku – rekao je on.

 

Koliko posječno traje boravak u bolnici?

 

Kako je Meštrović rekao, to zavisi od toga u kojoj fazi su bolesnici primljeni u bolnicu.

 

– Da bi se radio nadzorni test, potrebno je da prođe dva do tri dana bez simptoma – istakao je.

 

Kako djeca smiju ići napolje?

 

– Za djecu važe ista pravila kao i za odrasle. Treba sačuvati fizičko rastojanje od najmanje dva metra. To je najvažnije. Ako su djeca u nekom zatvorenom prostoru, bolje je da imaju maske. Najbolje je da djeca i ne ulaze u takve prostore. Ne šaljite djecu niti ih vodite u prodavnice – savjetovao je direktor bolnice.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *