Nova laboratorija u Srbiji kreće sa radom

Region

U Kliničkom centru Srbije, zahvaljujući donaciji Kine, danas je otvorena laboratorija u kojoj će dnevno biti rađeno 2.000 testova na virus korona.

 

U novoj laboratoriji, koja je projektovana kao posebna cjelina od 750 metara kvadratnih i potpuno automatizovana, radiće 40 molekularnih biologa u tri smjene, sedam dana u sedmici.

 

Otvaranju laboratorije nazvane “Vatreno oko”, prisustvovala je i premijer Srbije Ana Brnabić, koja je naglasila da otvaranje laboratorije predstavlja veoma važan dan za Srbiju u borbi protiv virusa krona i važnu osnovu za dodatno jačanje srpskog zdravstva.

 

Ona je rekla i da je Srbija pokazala da ima odličan sistem kao i naučnike i inženjere ali i odlične prijatelje u trenucima kada je najpotrebnije.

 

Prema njenim riječima, laboratorija u Beogradu i laboratorija u Nišu, koja se formira takođe iz kineskih donacija, omogućiće Srbiji da duplira testiranja na virus korona.

 

Brnabićeva je napomenula i da po broju testiranja Srbija sada među vodećim zemljama u ovom dijelu Evrope.

 

Ambasador Kine u Beogradu Čen Bo rekla je da se kineski i srpski narod bori “rame uz rame” protiv virusa korona istakavši da je otvaranje laboratorije u Beogradu još jedan pokazatelj čeličnog prijateljstva dvije zemlje.

 

Ona je naglasila da je od potpisivanja ugovora između Srbije i Kine za otvaranje dvije medicinske laboratorije u Srbiji proteklo 12 dana i i da je otvaranjem laboratorije u Beogradu pokazana efikasna saradnje srpskih i kineskih stručnjaka.

 

Otvaranju laboratorije prisustvovali su i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i kineski stručnjaci koji se nalaze u Srbiji.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *