Kisić Tepavčević: Vraćamo se normalnim aktivnostima

Region

Suština je bila da se spriječi da virus uđe u socijalne ustanove zbog karakteristika korisnika, rekla je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević i istakla da je očigledno bilo propusta na različitim nivoima i da će neko morati da snosi odgovornost za svoje postupke.

 

Ona navodi da je sada prioritet da se korisnici smjeste u odgovarajuće ustanove da bi bili na pravom mjestu ako dođe do komplikacija.

 

Darija Kisić Tepavčević je za RTS rekla da je redovno bilo izvještavanje o situacijama u domovima za stare i da je prvi veliki rizik uočen u Gerontološkom centru u Nišu.

 

Kaže da se tada brzo reagovalo i da su u kratkom periodu korisnici prebačeni u KC Niš.

 

– Po istom principu se juče djelovalo u Negotinu. Organizovan je prevoz za korisnike i zaposlene do KC Niš i rađena je trijaža – rekla je Darija Kisić Tepavčević.

 

Dodala je da je 37 pacijenata smješteno u Sokobanji, sedam je zadržano u KC Niš a troje u privremenoj bolnici u Niškoj Banji.

 

– To je sada već uhodan mehanizam koji smo nažalost razradili, jer je osnova bila spriječiti da virus uđe u ovakve ustanove. Vidjeli smo da, kada se to desi, onda je širenje jako brzo, a to je najosjetljiviji dio populacije kod kojeg je vjerovatnoća najtežih ispoljavanja bolesti najveća – navela je Kisić Tepavčević.

 

Profesorka je rekla da se postepeno vraćamo normalnim aktivnostima, ali napominje da virus i dalje cirkuliše u populaciji.

 

– Dosta toga je na našoj ličnoj odgovornosti i individualnoj procjeni rizika – rekla je i dodala da je svakom sopstveno zdravlje dragocijeno i da se nada da će se ljudi tako i ponašati.

 

Potrebno smanjenje rizika

 

Ističe da, bez obzira što se otvaraju neke društvene ustanove, neophodno je da se smanje rizici i da se primjene opšte mjere prevencije koje se odnose na infekcije kapljičnim putem.

 

Precizirala je da je potrebno provjetravati prostorije, izbjegavati okupljanja većeg broja ljudi, održavati fizičku distancu i na taj način ne dozvoliti virusu da nađe nove osjetljive osobe. Kaže i da je to lakše kada više boravimo napolju i kada su više temperature.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *