Hrvatska popušta dio mjera zaštite

Region

U ponedjeljak se odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite Hrvatske popušta dio mjera zaštite od pandemije korona virusa radi djelomičnog pokretanja privrede.

 

Među ostalim, uvode se javne gradske i prigradske prijevozne linije i brzobrodske linije za ostrva koja nisu povezana trajektima.

 

Zagrepčani su tako jutros ponovno krenuli na posao ZET-ovim autobusima i tramvajima. Prema preporukama epidemiologa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, putnici u vozilima trebaju održavati udaljenost od najmanje jednog metra. Preporučuje se i nošenje zaštitnih maski te dezinfikovanje ruku prije ulaska u autobus.

 

ZET će kao i do sada nastaviti dezinfikovati vozila tri puta dnevno te redovito čistiti i prozračivati vozilo prije i nakon vožnje, kao i prilikom stajanja na stajalištima, a sve kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze.

 

Ako se prva faza pokaže uspješnom te ako ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije sljedeći set mjera koje će se opustiti trebao bi stupiti na snagu 4. maja.

 

U drugom setu mjera omogućiće se rad uslužnim djelatnostima s bliskim kontaktima, poput frizera i kozmetičara te rad u punom opsegu javnog zdravstvenog i privatnog zdravstvenog sistema, prenosi Avaz.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *