Nova laboratorija u Srbiji dnevno obradi hiljadu uzoraka

Region

U novoj laboratoriji Kliničkog centra Srbije “Vatreno oko”, otvorenoj početkom prošle nedjelje, trenutno se obradi 1.000 uzoraka testova na Covid-19, kaže direktorka te laboratorije Jelena Begović i dodaje da uzorci za sada stižu iz zdravstvenih ustanova sa područja Vojvodine i šireg regiona Beograda.

 

Begović navodi da je kapacitet “Vatrenog oka” do 2.000 uzoraka dnevno i da je prvog dana primljeno oko 90 uzoraka, ali da je taj broj porastao na 1.000 dnevno obrađenih uzoraka.

 

– Ulazimo u proces koji bi trebalo da ima kontinuitet. Novi uzorci nam stižu na svakih pola sata i kako se bude povećavao njihov broj, dostići ćemo i pun kapacitet – kaže Begović za Tanjug.

 

U novoj laboratoriji, donaciji Kine u borbi protiv virusa korona, za sada se obrađuju uzorci iz zdravstvenih ustanova iz Vojvodine i šireg regiona Beograda, a analiza traje između pet i pet i po sati.

 

– Sistem ima svoju propusnu moć što znači da se za pet sati ne obradi svih 1.000 pristigih uzoraka, već se radi dio po dio – navodi Begović.

 

Proces obrade ima tri faze, a prva je prijem uzoraka posle čega se vrši inaktivacija virusa toplotom kada se kesice sa uzorcima stavljaju u pećnicu zagrijanu na 70 stepeni.

 

U drugoj fazi, objašnjava Begović, uzorci se vade iz kesica i redaju na posebne stalke koji se prebacuju u posebnu laborotariju i ubacuju u robote koji izoluju RNK iz virusa.

 

Proces obrade uzorka završava se laboratorijskom tehnikom poznatom kao “real- time” PCR.

 

Begović naglašava da “Vatreno oko” nije namenjeno samo sadašnjem trenutku u kojem se svijet bori sa pandemijom Covid-19, već da je to “laboratorija za budućnost” u kojoj će moći da se detektuju različiti infektivni agensi.

 

– Ova laboratorija je i za naš zdravstveni sistem i za cijelu zemlju jako bitna, pogotovo za vremena koja dolaze. Kako stvari stoje vjerovatno ćemo se još neko vrijeme baviti korona virusom, ali postoji mogućnost da se dogodi i neka druga, slična epidemija. Svaka zemlja treba da ima jednu ili više ovakvih laboratorija da bi bila spremnija za ovakve situacije – ističe Begović.

 

Laboratorija će, s jedne strane, biti centar za otkrivanje infektivnih agenasa, ali i naučno-istraživački centar čiji se podaci i analize mogu koristiti za istraživanja.

 

U “Vatrenom oku” trenutno je angažovano 46 istraživača podjeljenih u četiri tima, a radi se u dvije smjene po 12 sati.

 

– To su istraživači sa raznih instituta, fakulteta i naučno-istraživačkih organizacija koji su kao dobrovoljci uskočili da pomognu i svojom ekspertizom i energijom doprinesu borbi sa ovom pandemijom – priča Begović.

 

Kako kaže, dragocena je pomoć stručnjaka iz Kine koji su naše istraživače obučavali kako da koriste zaštitnu opremu.

 

Dvije laboratorije u okviru Vatrenog oka tretiraju se kao laboratorije “biološke sigurnosti 3” što znači da postoje posebne procedure za oblačenje i svlačenje opreme u kojoj nije uvijek najprijatnije.

 

– Nosite odijelo, naočare, vizire, po dva para rukavica i nazuvaka…Temperatura u laboratoriji je oko 22 stepena, ali kada ste sedam-osam sati bez prestanka u tom odijelu nije najprijatnije – kaže Begović.

 

Ističe da su kineski stručnjaci, koji će se oko 1. maja vratiti u Kinu, pružili značajnu pomoć srpskim kolegama da što lakše prevaziđu poteškoće sa kojima su sesuočavali na početku.

 

– Ovo je automatizovan sistem. Mi smo navikli da u laboratoriji imamo potpunu slobodu, ali ovo je drugačiji sistem rada. Postoje striktni protokoli koje treba poštovati, a sam informacioni sistem je drugačiji u odnosu na onaj na koji smo navikli, tako da smo sa njima neke stvari menjali i prilagođavali trenutnoj situaciji – navodi Begović.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *