Kon: Rasprava oko 1. maja je apsolutno pretjerana

Region

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je “apspolutno pretjerana rasprava oko ovog vikenda” jer je, kako kaže, to posljednji vikend sa zabranom. Može da se desi da pokvari sve, navodi Kon.

 

Predrag Kon je za RTS rekao da su ljekari insistirali da bi trebalo izdržati ovaj produženi vikend.

 

– Ono što je bila ideja je da se potpuno relaksiraju stariji što je, po nama, u ovom trenutku najznačajnije, da im se obzebjedi da mogu da hodaju slobodno tokom čitavog perioda, to je bila suština prijedloga, ako ne računamo da bi se i frekvencija kontakata time spriječila – rekao je Kon.

 

Navodi da je predlog da zabrana traje od četvrtka u 18 do subote u pet “kompromisno rješenje” i kom će se, kaže, raspravljati na sednici Kriznog štaba.

 

– Pretpostavljam da će struka prihvatiti, svako će pojedinačno da se izjasni kako obično i biva. Vjerovatno će biti tako kako je predloženo – naveo je Kon.

 

Ukazao je da je ovaj vikend posebno značajan jer je, kako kaže, opšte poznato da u toku prvomajskih praznika postoje okupljanja i poznata druženja na otvorenom prostoru.

 

– Vremenska prognoza ide u prilog tome jer je po vlažnom vremeno teže prenošenje virusa, što je relativno dobro – naominje Kon.

 

Smatra da je rasprava oko ovog vikenda “apspolutno pretjerana” jer bi, kaže, to bio posljednji vikend sa zabranom. Može se, prema Konovim riječima, dogoditi da se pokvari sve.

 

– Ne osjećam se dobro zbog toga, mislim da treba da se izdrži, ali razumijem da je kompromis uvijek najbolje sprovesti jer time izlazimo iz problema koji je isfabrikovan i pretjeran. Ljudi ne znaju koliko je ovo teška i smrtonosna bolest, da umre svaki peti stariji sa hroničnim tegobama – navodi Kon.

 

Sada je sve, kaže, u našoj svijesti.

 

– Ovo ponašanje, ovo insistiranje za ovaj vikend pokazuje da nismo došli svi do te svijesti, to je jasno. Ako je nekome toliko važno da posljednja tri dana… Eto, nemam problema sa tim ali se ne osjećam dobro jer to pokazuje da nismo još uvijek razumni po pitanju toga protiv čega se zajedno borimo – kaže Kon.

 

Kada je riječ o ukidanju vanrednog stanja, epidemiolog Kon navodi da će se to dogoditi onog momenta kad aktivnost virusa bude nedjelju dana vrlo niska. Nakon toga, navodi, biće neophodno neprekidno pratiti virus.

 

– Ako se ponovo diže, moraćemo da postupamo – zaključio je Kon.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *