Dio mjera ostaje na snazi u Srbiji

Region

Ukidanje vanrednog stanja ne znači da se vraćamo na rutinu prije 15. marta, jer na snazi ostaju i dalje pojedine mjere koje su uvedene kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa korona.

 

Ukida se policijski čas i zabrana kretanja za starije od 65 godina. Oni će moći da se prošetaju kad god požele, ali nikako u grupi i za njih ostaje preporuka da što više vremena provode u svom domu.

 

Bioskopi i pozorišta neće početi da rade do 31. maja. U školi neće biti nastave, radiće samo dnevni boravak kako bi se izašlo u susret roditeljima koji moraju da rade. Fakulteti će vrata za studente otvoriti tek krajem maja ili početkom juna, ali za studente koji polažu ispite i koji treba da obave laboratorijske vežbe.

 

Na otvorenom prostoru biće dozvoljeno maksimalno da se okupi 20 ljudi, te neće biti ni održavanja sportskih događaja sa publikom.

 

Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.

 

Javni prevoz u većini gradova počinje da radi, ali u autobus će moći da uđu samo zaposleni, odnosno putnici koji imaju mjesečnu kartu (bus plus) za zaposlene ili periodičnu kartu ali moraju imati potvrdu od firme da moraju da rade.

 

U drugoj fazi, kada počnu sa radom fakulteti, u autobuse gradskog prevoza ulaziće i studenti, kasnije i učenici, da bi na kraju, u četvrtoj fazi, mogli i stariji od 65 godina.

 

U javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima, moraće da se nose i dalje rukavice i maske, ali i da se održava socijalna distanca od dva metra i izbjegavaju fizički kontakti – rukovanja i zagrljaj.

 

Ljekari kažu da je važno primenjivati osnovne mjere zaštite, kako bi se smanjila mogućnost zaraze virusom korona – pranje ruku, dezinfekcija radnih površina.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *