Ivanuša: Velika vjerovatnoća da će drugi talas korona virusa doći na jesen

Region

Direktor kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je da je velika vjerovatnoća da će drugi talas korona virusa doći na jesen.

 

– Nadamo se da će ljeto biti relativno mirno, ali svakako izuzetno je velika vjerovatnost da se vraća na jesen, a pojedini vrhovi epidemije možda čak i preko ljeta – rekao je Ivanuša gostujući u jutarnjem Dnevniku RTS.

 

Naveo je da je sada mnogo bitnije nego ranije poštovati mjere zaštite od širenja zaraze korona virusom.

 

– Naročito tamo gdje ima puno ljudi, kao što je javni saobraćaj, kao što su kafići, restorani i tako dalje. To su situacije koje su, na neki način, najopasnije – kazao je.

 

Razlog za to je što je preko 90 odsto ljudi još uvijek osjetljivo na taj virus i ako dođu u kontakt s njim oni ponovo obole.

 

– Dakle, što se više družimo, idemo na posao, idemo u restorane, ta je vjerovatnost za kontakt s virusom veća, zbog toga se, na žalost, jako brzo može povećati broj oboljelih – rekao je Ivanuša.

 

Naveo je i da je srpski zdravstveni sistem odlično reagovao na virus korona.

 

– Kapaciteti su bili dovoljni jer je zdravstveni sistem bio prebačen na covid. Tako da, za sada, sve je prošlo odlično. Vidimo da su dovoljni kapaciteti za testiranje, praćenje i – na kraju krajeva – izolaciju, ako je potrebna – istakao je Ivanuša.

 

Kako je kazao, zemlje koje su najveća žarišta korona virusa, a to su Sjedinjene Američke Države, Španija, Rusija i Velika Britanija, nisu na vrijeme uvele stroge mjere i zbog toga su došle u tu situaciju.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *