Hojt Ji pozvao na hitno formiranje vlade Makedonije

Region

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji, poručio je na kraju dvodnevne posete Makedoniji, da je važno da politički lideri nađu rešenje političke krize koja traje predugo, da nađu načina da se omogući većini da sastavi vladu, a da o brigama oko programa Vlade debatuju u Sobranju.

“Nažalost, politički lideri u Makedoniji nisu bili u mogućnosti da formiraju vladu nakon izbora koji su priznati od čitave međunarodne zajednice. Još više zabrinjavaju poslednji incidenti u parlamentu, gde su poslanici bili napadnuti zato što su izabrali novog predsednika parlamenta”, rekao je Ji.

Zamenik-pomoćnika američkog državnog sekretara pozvao je vlasti da istraže ove napade, kako bi počinioci odgovarali. Ji je istakao da je od svih političkih lidera dobio uverenje da će poštovati demokratske principe o mirnom transferu vlasti i o nalaženju rešenja koje će biti inkluzivno i nikoga neće ostaviti izolovanog.

Visoki predstavnik Stejt Departmenta, poručio je i da bi trebalo omogućiti formiranje vlade sa novim programom, kako bi krenule reforme, odvijao se biznis i redovno primale plate. Ovo je stav koji dele Sjedinjene Države, Evropska unija, NATO i Berlin, naglasio je Ji.

Za vreme dvodnevne posete Makedoniji američki diplomata susreo se sa liderima svih parlamentarnih partija, kao i sa šefom države Đorđem Ivanovim i sa novoizabranim predsednikom parlamenta Talatom Dzaferijem.

Predsednik Medonije Ivanov zatražio je pomoć SAD kako bi se odstranile prepreke i omogućilo da parlamentarna većina dobije mandat za formiranje Vlade, saopštio je njegov kabinet, iako je prethodno odlučno tražio od drugih država da se ne mešaju u unutrašnje poslove Makedonije.

slobodnaevropa.org

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *