Vučić: Izbori neće biti najvažniji ako se pogorša situacija s virusom

Region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da izbori zakazani za 21. jun neće biti najvažnija stvar na svijetu ako bude došlo do velikih problema sa virusom korona, ali da sumnja da će doći do takvog razvoja situacije.

 

“Odgađanja neće biti ako stvari budemo kontrolisali, ali ako bude problema sa rastom zaraženih, za nas je zdravlje važnije i nema sumnje da ćemo doneti drugačiju odluku. Ne mislim da će to da se desi. Ali, ukoliko bi se, ne daj Bože, tako nešto desilo, država bi reagovala”, rekao je Vučić novinarima u Kliničkom centru Srbije.

 

Odgovarajući na pitanje da li bi porast broja oboljelih mogao da utiče na odgađanje izbora, imajući u vidu jučerašnji porast od 114 novozaraženih i nova žarišta u Vranju i Leskovcu, Vučić je ocijenio da su se oni koji su “lupali šerpama” i tvrdili da ljekari govore neistine o opasnosti virusa, sada uhvatili za ovaj porast oboljelih kao za slamku spasa – računajući da bi virus mogao da odgodi izbore za jesen.

 

Vučić je rekao da je danas situacija u ovim žarištima nešto bolja nego juče, ali i dalje nije dobra i u toku je utvrđivanje ko je bio u kontaktu sa zaraženima, radi pravovremenog liječenja.

 

On je naveo da bi, da se nije desilo žarište u Vranju, procenat zaraženih bio značajno ispod dva odsto.

 

Upitan za problem radnika iz centralne Srbije kojima Priština ne dozvoljava da pređu administrativnu liniju sa ličnom kartom, Vučić je rekao da su razlog tome unutrašnji sukobi Albanaca i dokazivanja kako je druga strana “sluga Srbije, a oni pravoverni”, te da Beograd pokušava o tome da govori i u Evropi u svijetu.

 

Upitan o migrantima, Vučić je podsjetio na to da Srbija ima veoma fer i možda najblaži i najbolji odnos prema izbjeglicama bilo odakle da dolaze – zbog iskustva vlastitog naroda.

 

“Razumemo njihove muke i probleme. Uvek smo pokazivali solidarnost i ubuduće ćemo. U ovoj zemlji ljude dočekujemo hlebom i solju, ali želimo i da očuvamo sigurnost građana Srbije i sprečimo međumigrantske sukobe, čime njima spasavamo živote. Javni red i mir mora da se poštuje”, poručio je Vučić.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *