Građani Srbije mogu da provjere da li su imali virus korona

Region

Od ponedjeljka građani Srbije mogu da se testiraju na lični zahtjev i otkriju da li imaju antitela na korona virus.

 

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za “RTS” da je riječ o brzim testovima koji otkrivaju prisustvo antitijela IGM i IGG klase i rezultat može biti bez prisustva tih antitijela.

 

“Objektivno više nismo u epidemiji”, istakao je Kon.

 

Jedna od novih mjera koja se primjenjuje od ponedjeljka je i ta da građani mogu da se testiraju i da provjere da li su možda imali korona virus. Dr Predrag Kon rekao je za “RTS” da će se vjerovatno testirati, mada kako kaže, ne žuri jer nije imao zdravstvene tegobe.

 

Kon kaže da će testiranje biti moguće i u Gradskom zavodu, mada još nemaju dopis za samu tehniku i žiro račun, kao ni za to koji se testovi koriste.

 

Objašnjava da je riječ o brzim testovima koji otkrivaju prisustvo antitijela IGM i IGG klase i rezultat može biti bez prisustva tih antitijela.

 

“Najpametnija preporuka je da svaki onaj ko ima neki nalaz, jedne ili druge klase – da mu nalaz protumači jedan od tri specijaliste – infektolog, imunolog ili virusolog”, rekao je Kon.

 

Prema njegovim riječima, mora svaki pacijent da se ispita, da se sa njim razgovara, čim se otkrije nalaz IGM-a treba uraditi i pi-si-ar test koji bi potvrdio da je infekcija akutna ili bi odbacio.

 

Kon kaže da ogroman broj ljudi misli da je preležao Kovid, jer je ta infekcija nastupila nakon epidemije gripa, pa mnogi grip pripisuju da je to bila korona, a niko ne može da tvrdi da nije.

 

“Ako neko živi u ubeđenju da je preležao i da ima zaštitu onda se plaši drugačije, pa je bolje da stvarno zna da li jeste ili nije”, rekao je Kon.

 

Ispitivanje imuniteta je nešto drugo, ističe Kon i dodaje da je to reprezentativan uzorak na različitim delovima Srbije, čitave porodice su u pitanju, koje mogu da pristanu ili ne pristanu.

 

Testovi za imunitet su sigurniji – 96 odsto, a kod brzog testa je manja sigurnost, ukazao je epidemiolog.

 

Mnoge mjere popuštaju, Kon kaže da nije jednak kolektivni imunitet u različitim dijelovima Srbije, on nije izrazito visok jer su radili na zaštiti da spriječe epidemiju.

 

Prema njegovim riječima, “kraj je već došao, ulazimo u period kada će početi sporadično da se javlja”.

 

“Može da se desi da se ne pojavi nula tako brzo. Nismo u klasičnoj epidemiji, sama odjava traži obaveze – da 28 dana to bude nula, objektivno više nismo u epidemiji”, zaključio je doktor Kon.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *