EURONEWS O CRNOJ GORI
Đukanović sprema još jednu izbornu krađu, moguća i represija nad građanima

Aktuelno Region

Kada je rezultat lažan, nezadovoljstvo će prerasti u akciju. Ako se Đukanoviću daju samo slabe kritike, represija će biti neizbježna, upozoravaju iz Francuske. Umjesto toga, kako se ističe u tekstu, reakcija Zapada mora biti brza i efikasna

 

U Crnoj Gori, predizborne prevare daju sliku šta možemo očekivati. Istraživanja biračkog spiska pokazuju prisustvo 50 000 fantomskih glasača u zemlji sa nešto više od 600 000 stanovnika. Polovina registrovanih birača navedeni su bez adrese. A sada se pojavljuju novi dokazi da su građani iz drugih balkanskih zemalja na prevaru dobili glasačke karte, objavio je “Euronjuz”, renomirani internacionalni medij sa sjedištem u Parizu, istovremeno upozoravajući da Zapad ne smije da sjedi skrštenih ruku ako ne želi novi slučaj sličan bjeloruskom, jer bi se u tom slučaju, kako se dodaje u tekstu, skandali akumulirali do potpune propasti Crne Gore.

 

– Zapad se mora pripremiti za očekivano ako žele da spreče drugu Belorusiju, upozoravaju oni, pojašnjavajući da su ogromne predizborne i izborne prevare Aleksandra Lukašenka sve više isplivavale na površinu, a da je većina predviđala ovu prevaru i njene potencijalne posljedice.

 

– Pa ipak, Zapad neobično nije pripremio nijednu zajedničku akciju za ovaj događaj – bar je tukao bubanj prazne retorike i puštao bjeloruski narod da to sam riješi, kritičan je “Euronjuz” dok upozorava da Zapad nipošto ne smije da ponovi istu grešku u slučaju Crne Gore.

 

U tekstu je posebno naglašeno da niti jedan političar koji vlada 30 godina ne može ostati popularan kod svog naroda da je neminovno da nakon toliko godina na poziciji moći potpuno izgubi svaki dodir sa svojim narodom, a narod Crne Gore, naglašavaju oni, traže neizbježne promjene.

 

U 2015. godini proglašen je za čovjeka godine u organizovanim kriminalu i korupciji, podsjetio je “Euronjuz”, dodajući kako glasači neće davati glas korumpiranoj osobi, dodajući kako ih je Đukanović doveo do potpunog siromaštva.

 

– Umjesto toga, Đukanović je koristio poluge države da bi učvrstio svoj položaj. Opozicija se minimalno toleriše, a pravni sistem se uključio u progon njegovih političkih neprijatelja. Ove godine policija je nasilno odbila mirne proteste, uključujući – što je najnevjrovatnije – hapšenje sveštenika, piše u tekstu.

 

“Euronjuz” je podsjetio i na policijsku brutalnost i korumpiranost u sudstvu i pravosuđu i podvlači da Velika Britanija sa svojim saveznicima mora biti izričita i da Đukanovićeva pozicija u pokradenim izborima – neće biti održiva.

 

– Kada je rezultat lažan, nezadovoljstvo će prerasti u akciju. Ako se Đukanoviću daju samo slabe kritike, represija će biti neizbježna, upozoravaju iz Francuske.

 

Umjesto toga, kako se ističe u tekstu, reakcija Zapada mora biti brza i efikasna.

 

– Već smo vidjeli šta se dešava kada se sjedi skrštenih ruku. U današnjoj klimi treba izbjegavati drugu Bjelorusiju po svaku cijenu – i narodu Crne Gore mora se dati poštovanje koje zaslužuje, zaključio je “Euronjuz”.

 

In4s.net

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *