Dodik govorio na Samitu nesvrstanih u Beogradu

Politika Region

U Beogradu se danas održava Samit nesvrstanih, povodom obilježavanja 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih. Samitu prisustvuje više šefova država i vlada i 40 šefova diplomatije nesvrstanih zemalja, a među njima i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju na Samitu da je više nego ikada bitno raditi na multilateralizmu i multilateralnom poretku, za šta se i Srbija zalaže, te da odlučivanje o sopstvenoj sudbini nije grijeh, nego pravo svake zemlje.

 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u obraćanju da je protektorat međunarodne zajednice doveo BiH do raspada.

 

“Bosna i Hercegovina je zemlja pod protektoratom SAD-a, dijela evropskih zemalja, Japana i Kanade, udruženih u namjeri da njihova rješenja nametnu ljudima u BiH. Nerazumijevanje i uplitanje ovih aktera, i to mahom razvijenih zemalja, evropskih i svjetskih sila, u unutrašnje prilike u BiH i regionu, dupli standardi koji su primjenjivani kako devedesetih tako i danas doveli su našu zemlju do ruba raspada”, kazao je Dodik.

 

Rekao je da velike sile ne poštuju ni sistem Ujedinjenih nacija, zbog čega je, kako je naveo, BiH nametnut nelegalni visoki predstavnik kao sinonim za protektorat u kojem se naša zemlja nalazi, koji nastavlja da blefira svoju važnost, mada nema odluke Vijeća sigurnosti koja je predviđena da bi on mogao da radi u BiH”.

 

– Uporno osuđivanje samo srpskog naroda i povlađivanje drugom narodu – Bošnjacima, stvorili su klimu nepovjerenja, potpunog odsustva komunikacije i saradnje te želju za samoopredjeljenjem koje jedino može vratiti punu stabilnost i daljnji napredak razvoja ovom dijelu Evrope, izjavio je Dodik.

 

On je dodao i da je moguće da ovakve izjave pojedinima zvuče bogohulno.

 

– Ali stojim pred vama kao predstavnik naroda koji je uvijek bio na strani pravednika u svim ratovima s kojim se region suočio, a sada pati i trpi zbog loše, nepomišljene i nepravedne politike navedenih centara moći, naveo je Dodik.

 

Domaćini današnjeg skupa su Srbija i Azerbejdžan, uz učešće nekoliko predsjednika i premijera, četrdeset šefova diplomatija i brojnih delegata.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *