Predsjednik UEFA na strani Srbije

Sport

Predsjednik evropske kuće fudbala (UEFA) Aleksander Čeferin učinio je trku za dobijanjem domaćinstva Svjetskog prvenstva 2030. prilično zanimljivom.

On je, naime, istakao u Dablinu da je protiv kandidature koju su najavili Španija, Portual i Maroko, što bi moglo da znači da mu se sviđa ideja da Mundijal kroz 12 godina zajednički organizuju Srbija, Rumunija, Bugarska i Grčka.

U novembru je španski predsjednik Vlade Pedro Sančez objelodanio da bi volio da njegova zemlja, zajedno sa Portugalcima i Marokancima, ugosti najbolje fudbalere svijeta 2030, ali Čeferinu se takva ideja ne sviđa.

– Zaista nisam za te kandidature koji uključuju države iz različitih kontinentalnih konfederacija (Portugal i Španija su pod jurisdikcijom UEFA, a Maroko je član CAF-a, Konfederacije afričkog fudbala). Neko bi trebalo da kaže političarima da nije na njima da pričaju da li će biti domaćini kontinentalnih prvenstva ili svjetskih. Vidio sam mnogo političara koji kažu da će biti kandidati za ovaj ili onaj sportski događaj, ali bi, zapravo, o tome trebalo da pričaju prvo sa sopstvenim Savezima. Ja ću uraditi sve što je u mojoj mogućnosti da imamo samo jednu evropsku kandidaturu za Svjetsko prvenstvo, jer to onda drastično povećava šanse da Mundijal bude na “starom” kontinentu – rekao je Čeferin.

Zaživjela ili ne špansko-portugalsko-marokanska kandidatura, najveći rivali Srbiji, Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj će svakako biti Južnoamerikanci. Jer, potencijalna zajednička kandidatura Urugvaja, Argentine i Paragvaja spominje se u evropskim medijima kao favorit, jer će Mundijal 2030. biti održan tačno na stogodišnjicu prvog Svjetskog prvenstva, u Urugvaju 1930.

(Blic)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *