Đoković od danas svjetski šampion

Sport

Međunarodna teniska federacija (ITF) je saopštila da je Novak Đoković proglašen za svjetskog šampiona u “bijelom sportu”.

To priznanje Nole je dobio šesti put u karijeri, čime je stigao slavnog Pita Samprasa. U ženskoj konkurenciji pobjednica je Simona Halep iz Rumunije.

– Veoma sam počastvovan što sam ponovo postao ITF svjetski šampion. Posebno sam ponosan na ovo priznanje poslije svega što sam u fizičkom smislu prošao ove godine, ali je dio mene uvijek vjerovao da mogu da se vratim na vrh. Mnogo me zadovoljava i činjenica da sam se pridružio Pitu Samprasu ovom šestom titulom – rekao je Đoković.

ITF ističe da je ovom nagradom zaokružena nestvarna Novakova godina u kojoj se oporavio od operacije lakta, osvojio četiri titule, uključujući Vimbldon i US Open, a popeo se sa 22. mjesta ATP liste na prvu poziciju, sa koje će i ući u 2019.

Halepova je prvi put dobitnica pomenutog priznanja, i to nakon što je došla do finala Australijan opena, a potom prvi put u karijeri osvojila Rolan Garos. Čak 40 sedmica tokom 2018. provela je na prvom mjestu VTA rangiranja.

Đokoviću i Halepovoj, kao i najboljima u dublu (Majk Brajan i Džek Sok u muškoj konkurenciji, odosno Barbora Krejčikova i Katerina Siniakova u ženskoj), zatim Šinigu Kuneidi, Diede de Grotovoj i Dilanu Alkotu kao najboljima kod tenisera-invalida, te Ceng Čun Hsinu i Klari Burel kao najvećim talentima, ITF svjetske titule biće uručene 4. juna, tokom Rolan Garosa.

(Blic)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *