Mamić na korak do izručenja Hrvatskoj?

Sport

Vrhovni sud Hrvatske odbio je prijedlog obrane Marija Mamića te Nikija Artura Vuksana za izuzeće predsjednika Županijskog suda u Osijeku u drugom predmetu protiv Zdravka Mamića u kojem se savjetniku Dinama, njegovom sinu i drugima na teret stavlja izvlačenje novca preko off-shore kompanija.

 

To nezvanično saznaje Jutarnji list, a ova odluka predstavlja uklanjanje posljednje procesne prepreke za raspisivanje nove potjernice za Mamićem, a ovaj put u postupku ekstradicije Mamićevo dvojno državljanstvo više ne predstavlja prepreku za izručenje Hrvatskoj.

 

Naime, u ovom novom predmetu može se primijeniti sporazum iz marta 2014. godine koji su potpisale Hrvatska i BiH i koji dopušta izručenje svojih državljana ako je ispunjeno nekoliko pretpostavki.

 

Najprije, mora se raditi o krivičnom djelu iz sfere organizovanog kriminala i korupcije te drugo, mora se raditi o djelima počinjenim nakon potpisivanja sporazuma, dakle nakon marta 2014. godine. Ovaj drugi predmet, za razliku od prvog po kojemu je BiH odbila izručiti Mamića, ispunjava oba uslova.

 

Nakon što sutkinja Azra Salitrežić zaprimi odluku Vrhovnog suda, ona bi trebala najprije preko policije provjeriti živi li Mamić na svojoj kućnoj adresi u Zagrebu te budući ga tamo nema, slijedi raspisivanje potjernice, najvjerovatnije odmah međunarodne jer postoje jasni podaci koji ukazuju da se on ne nalazi na području Hrvatske. Šta će se kasnije dogoditi može se samo nagađati.

 

BiH je dužna je na osnovu nove potjernice ponovno privesti Mamića, nakon čega će sud u Sarajevu odlučivati o osnovanosti novog hrvatskog zahtjeva za izručenje.

 

index.hr

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *