Stigao novi zahtjev Hrvatske za izručenje Zdravka Mamića

Sport

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine primilo je u petak zahtjev hrvatskog Ministarstva pravosuđa za izručenje bivšeg Dinamovog čelnika Zdravka Mamića koje će proslijediti Sudu BiH na procjenu postoji li temelj za njegovo izručenje, potvrđeno je u tom ministarstvu.

 

“Ministarstvo pravde BiH primilo je danas dokumentaciju vezanu za slučaj Mamić koja je upućena iz Republike Hrvatske”, rekao je ministar pravde BiH Josip Grubeša.

 

Pri tome je dodao kako će zahtjev Županijskog suda u Osijeku koji je s popratnom dokumentacijom i zahtjevom za izručenje uputio njegov kolega Dražen Bošnjaković biti u najkraćem roku upućen Sudu BiH.

 

Zahtjev će vjerovatno već u ponedeljak biti dostavljen u državni Sud BiH, a Grubeša nije želio da prejudicira kakvu će odluku donjeti sudsko vijeće o zahtjevu za izručenje Mamića Hrvatskoj.

 

“Sud će ocijeniti ima li osnova za izručenje”, dodao je ministar Grubeša, koji na kraju donosi odluku hoće li najtraženiji hrvatski bjegunac biti izručen.

 

Izručenje Mamića traži se na osnovu druge optužnice koja je protiv njega potvrđena pred Županijskim sudom u Osijeku.

 

Hrvatska i BiH imaju potpisan Sporazum o izručenju koji je stupio na snagu 2012. Mamić se protivi izručenju Hrvatskoj.

 

Sud BiH je tokom ove nedjelje, nakon poternice koja je raspisana za Mamićem, odredio da mu se oduzmu putne isprave i naložio javljanje u policijsku stanicu u Čitluku, ali je odbio zahtjev za njegovo pritvaranje.

 

Tužilaštvo je 21. maja potvrdilo drugu Uskokovu optužnicu protiv Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika koje Tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, klub Dinamo oštetili za oko 200 miliona kuna, a protiv Zdravka Mamića tada je određen i istražni zatvor.

 

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, preduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota, kao i menadžer Niki Artur Vuksan.

 

Uoči izricanja prvostepene presude Osječkoga suda u proljeće prošle godine kojom je osuđen na 6,5 godina zatvora, Mamić se sklonio u Međugorje, u BiH, čije državljanstvo takođe poseduje.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *