Putin: Napraviti civilni supersonični avion

Svijet

Predsjednik Rusije Vladimir Putin predložio je da se napravi civilna verzija supersoničnog aviona na osnovu Tu-160.

Putin je tu ideju iznio nakon što je prisustvovao demonstraciji leta novog supersoničnog strateškog aviona Tu-160 „Petar Dejnekin“.

„Treba napraviti civilnu verziju“, rekao je ruski lider.

„Zašto je prestala proizvodnja Tu-144 — karta bi trebalo da odgovara prosječnoj plati u zemlji. A sada je situacija drugačija. Sada su se pojavile velike kompanije koje bi mogle da iskoriste taj avion“, dodao je on.

Predsjednik je istakao da se brže leti do Njujorka nego od Kalinjingrada do Vladivostoka.

Direktor Ujedinjene avio-korporacije Jurij Sljusar odgovorio je Putinu da korporacija već ima projekat sličnog supersoničnog civilnog aviona.

Unapređeni avion Tu-160 „Petar Dejnekin“ će igrati veliku ulogu u jačanju ruske nuklearne trijade u vazduhu, izjavio je ruski predsednik.

„Čestitam vam svima. Ovo je ozbiljan korak u razvoju visokotehnološke oblasti i jačanju odbrambene sposobnosti zemlje, jer je to jedan od elemenata naše nuklearne trijade u vazduhu. Ovo je veoma značajna stvar“, istakao je Putin na sastanku sa radnicima fabrike aviona.

Tu-106M je najveći avion sa promjenljivom geometrijom krila i jedna od najmoćnijih borbenih letilica na svijetu. Godine 2015. objavljena je odluka o nastavku proizvodnje strateškog aviona u fabrici aviona u Kazanju.

sputniknews.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *