U pucnjavi u Strazburu ubijene tri osobe, 12 povrijeđeno

Svijet

U pucnjavi koja se sinoć dogodila u Strazburu poginule su najmanje tri osobe, a ranjeno je najmanje 12 osoba, saopštili su zvaničnici.

Napadač se dao u bjekstvo, a pokrenuta je istraga o terorizmu.

“Juronjuz” je prenio da su bezbjednosne službe, nekoliko časova po incidentu, locirale i opkolile napadača, ali to nije zvanično potvrđeno.

Francuska vlada je podigla nivo bezbjednosti na “vanredan u slučaju napada”, a oko 350 policajaca i žandarma i dva helikoptera i dalje tragaju za osumnjičenim, koji je godinama radikalizovan i dvaput je kršio zakon, rekao je rano jutros ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane, dok lokalni mediji navode da je ime osumnjičenog Šerif K.

Poznato je da je u pitanju dvadesetdevetogodišnjak koji je rođen u Strazburu. Ipak, francuski “Parizien” navodi da je napadač tražen zbog sumnje da je umješan u pokušaj ubistva, te da su pretresom njegove kuće pronađene granate.

Takođe, mediji javljaju da je on u prošlosti sumnjičen i za pljačku, a svakako je potvrđeno da ima dosije.

Sumnja se da je napadač ekstremista, ali motiv napada još uvijek nije utvrđen.

Policija je sinoć evakuisala centar grada, a osobe koje su se našle na licu mjesta u trenutku kada su pucnji ispaljeni sklonjene su u okolne lokale.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane saopštio je jutros da su u napadu ubijene tri osobe, a 12 ranjeno od kojih šest teško.

Parisko tužilaštvo će istragu o pucnjavi u centru Strazbura, pokrenuti kao da se radi o terorističkom napadu.

Prema informacijama koje su medijima dostavili vatrogasci, pucnjava se dogodila oko 20 časova na Trgu Kleber u samom centru grada, u blizini marketa koji se tradicionalno otvara pred praznike i koji svake godine privlači milione turista.

Policija je objasnila da je napadač kada je otvorio vatru pucao po različitim mjestima, a očevici da je zapucao “više puta” nišaneći “na sve strane”.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Kristof Kastane je rekao da je napadač od ranije poznat policiji i da ima dosije, prenosi Rojters, a Frans pres javlja da je bio na listi terorista označenih pod “S”, javlja “Juronjuz”. Takođe, predočeno je da je ranjen pre nego što se dao u beg.

Na osnovu informacija, tužilac za protivterorizam je pokrenuo istragu za “ubistvo i pokušaj ubistva”, nazvavši incident “terorizmom”, piše “Gardijan”.

Francuska vlada je pojačala bezbjednost, pooštrivši kontrole na granicama i na svim Božićnim vašaraima u Francuskoj kako bi se izbjegla opasnost da se ovakav incident ponovi.

Škole u Strazburu danas su otvorene, a Božični vašar danas neće raditi, a zastave su spuštene pola koplja, rekao je gradonačelnik.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *