Završeno podizanje 60 kilometara ograde između Krima i Ukrajine

Svijet

Izgradnja ograde duge 60 kilometara na granici Krima sa Ukrajinom danas je završena, saopštile su krimske vlasti.

– Planirana izgradnja inženjerskih struktura i instalacija složenog sistema alarma na senzor je završena u oblasti zemljouza Perekop. Planiranje i razvoj dokumentacije pokrenuti su 2015. godine – navodi se u izvještaju, prenosi Tass.

Ograda se sastoji od nekoliko tipova barikada, različitih tipova senzora, nekih skrivenih, a nekih vidljivih sistema video nadzora, uključujući infracrvenu opremu.

Među sistemima postoji i jedan koji ima ugrađene senzore na vibraciju, oni se aktiviraju kada osoba priđe ogradi, a prenose podatke do dežurnog policajca koji prima audio upozorenje.

Takođe ukazuje kojim pravcem se osoba kreće.

Osim toga, ugrađen je i sistem senzora koji aktiviraju kameru za noćno osmatranje ukoliko osoba stupi ispred njih.

Upotreba ovih sistema je, prema riječima zvaničnika, neophodna zbog različitih prijetnji poput pokušaja grupa ljudi iz susjedne države koji pokušavaju da uđu na teritoriju Krima.

Osim toga, kako se navodi, ograda služi za sprječavanje pokušaja da se organizuju nezakonite aktivnosti trgovine oružja, municije, dobara, cigareta, alkohola, goriva, droga…

Takođe, ograda ima za cilj da spriječi ilegalne prelaske granice.

Ruska agencija navodi da je sličan sistem žičanih ograda instaliran i na Dalekom istoku zemlje, kao i na sjeveru Rusije.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *