Obilne padavine paralizovale puteve u Evropi

Svijet

Obimne snježne padavine izazvale su haos u dijelovima Njemačke i Švedske, gdje su putevi blokirani, vozovi ne saobraćaju, a škole su zatvorene.

 

Najviše snijega palo je u Bavarskoj, gdje su neka sela odsječena od svijeta. Crveni krst pomogao je vozačima blokiranim na auto-putu u Bavarskoj, a jedan devetogodišnji dječak poginuo je kada je na njega palo drvo nedaleko od Minhena.

 

Prednji dio jednog hotela u Švajcarskoj je oštećen u lavini, a snježna oluja blokirala je puteve u Švedskoj i Norveškoj.

 

Austrijski spasioci morali su da se bore sa snijegom dubine dva metra kako bi došli do zatrpanog skijaša, Poljaka starog 41 godinu koji je skrenuo sa staze u skijaškom centru Šlosalmban.

 

U proteklih sedam dana poginulo je sedam ljudi, a dvojica planinara vode se kao nestali od 5. januara.

 

– Ovolika količina snijega na visini iznad 800 metara nadmorske visine dešava se na svakih 30 ili 100 godina – rekao je Aleksandar Radler iz austrijskog Instituta za meteorologiju i geodinamiku.

 

U Švedskoj, olujno nevrijeme napravilo pustoš u dijelovima na sjeveru zemlje, gdje je zabilježen vjetar koji je duvao brzinom od 49,7 metara u sekundi, navodi BBC.

 

Na sjeveru Norveške mnogi vozači morali su da provedu noć u vozilima na planinskom putu. Posebno teška situacija je u Bavarskoj, gdje je morala da interveniše i vojska i gdje je snijeg paralisao javni život.

 

Željezničke linije najgore su pogođene na jugu i istoku Bavarske, a putevi su blokirani usljed nanosa snijega i palog drveća.

 

Dvije dionice auto-puta A8 zatvorene su danas na pravcu jug-istok.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *