Fejsbuk ulaže 300 miliona dolara u novinarstvo

Svijet

Kompanija Fejsbuk će u sljedeće tri godine uložiti 300 miliona dolara u razne projekte povezane s novinarstvom, posebno za podsticanje lokalnog informisanja, koje je posebno potisnula digitalna revolucija.

 

– Nastavićemo se boriti protiv lažnih informacija, dezinformacija i informacija lošeg kvaliteta – objasnio je u poruci na Fejsbuku Kembel Braun, zamjenik predsjednika zadužen za partnerstva s medijima, i dodao da “imaju priliku i odgovornost pomoći lokalnim medijima da se razviju i uspiju.”

 

Početkom januara 2017. društvena mreža je već pokrenula “Facebook Journalism Project” da bi pojačala veze platforme s medijskom industrijom.

 

U to vrijeme uglavnom se radilo o prijedlozima rješenja medijima kako da poboljšaju prihode koje ostvaruju svojom prisutnošću na Fejsbuku i da razviju razmjene između društvene mreže i printa.

 

Iznos uložen u tu inicijativu nije bio saopšten.

 

Platforma koja ima 2,2 milijarde aktivnih korisnika odlučila je ići puno dalje s raznim projektima, postojećima i onima koje će pokrenuti tom prilikom.

 

Između ostalog, Fejsbuk će osnovati specijalni fond u saradnji s ‘”Pulitzer Centerom'” od pet miliona dolara, koji će finansijski podržati planove reportaža.

 

U martu 2018. Gugl je rekao da će uložiti i 300 miliona dolara za niz projekata suzbijanja lažnih informacija i za podršku pouzdanim medijima, prenosi avaz.ba.

 

(Agencije)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *