Putin: Opsada Lenjingrada nikad neće biti oproštena

Svijet

Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je danas da nacistima nikada neće biti oproštena opsada Lenjingrada u Drugom svjetskom ratu.

 

“Nema i neće biti oprosta nacistima koji su odlučili da neosvojivi grad unište ciničnim iznurivanjem, ciljanim, namjernim istrebljenjem stotina hiljada civila. To je ono što se naziva zločin protiv čovječnosti”, rekao je Putin na svečanoj akademiji u Sank Peterburgu održanoj povodom 75 godina od proboja opsade Lenjingrada u Drugom svjetskom ratu.

 

Prema njegovim riječima, ovaj događaj će uvijek ostati veliki kako za narod Lenjingrada i Rusije, tako i za cio svijet.

 

“Naš dug je da dalje prenesemo praunucima pobjednika svu herojsku istinu o opsadi Lenjingrada, osećaj zadivljenosti čašću i dostojanstvom stanovnika grada i našu bol zbog stotina hiljada žrtava koje počivaju na Piskarjovskom, Smolenskom i na više desetina drugih grobalja i masovnih grobnica”, rekao je Putin.

 

On kaže da će u sjećanju zauvijek ostati 872 dana užasnih, nečovječnih iskušenja kroz koje su prošli stanovnici tadašnjeg Lenjingrada, sadašnjeg Sankt Peterburga, prenosi ruska novinska agencija “Sputnjik”.

 

Ruski predsjednik danas je položio cvijeće na spomenik “Majka domovina” u Sankt Peterburgu i posjetio groblje “Piskarjovsko”.

 

Nacistička opsada tadašnjeg Lenjingrada trajala je skoro dvije i po godine sve dok sovjetska armija nije istjerala njemačke vojnike iz grada 27. januara 1944. godine.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *