Razdor među članicama EU

Svijet

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk poludio je kada je saznao da je njemačka kancelarka Angela Merkel privatno pregovarala s Turskom o suzbijanju priliva izbjeglica i migranata u Evropsku uniju, upozorivši da bi njihov plan izazvao “katastrofu”, otkriva novi Bi-bi-sijev dokumentarni film pod naslovom: “Inside Europe: Ten Years of Turmoil” (Evropa iznutra: Deset godina previranja).

 

– Nisam mogao da vjerujem. To su bili moji najblži partneri – kaže Tusk u dokumentarnom filmu koji će biti emitovan na kanalu BBC”.

 

Kontroverzni sporazum je smišljen na nezvaničnom sastanku jedne nedjelje, uoči samita EU u Briselu 2016. godine, a kome su, pored Merkelove, prisustvovali holandski premijer Mark Rute i turski predsjednik Ahmet Davutoglu.

 

Taj dogovor je podrazumijevao da će Turska pristati da primi natrag izbjeglice iz Sirije koji su ušli u EU u zamjenu za dvostruko veću finansijsku pomoć i novu šansu za prijem u EU.

 

Merkel i Rute su pristali na gotovo sve zahtjeve sa Davutogluovog spiska želja.

 

– Smatrao sam da je to dogovor u kome svi dobijaju – kaže u filmu bivši turski premijer.

 

– Moja reakcija je bila: da li se šalite? To bi bila katastrofa – sjeća se Tusk, dok bivši italijanski premijer Mateo Renci kaže da i dalje ima osjećaj da je sastanak “s Markom i Angelom, bez Donalda, bila greška”.

 

Zvanični sporazum sa Turskom, koji podrazumijeva da svako ko ne uspunjava uslove za dobijanje azila mora biti vraćen u Tursku, dok će za svakog vraćenog sirijskog izbjeglicu iz Grčke u Tursku jedan Sirijac iz Turske biti smješten unutar EU, potpisan je dvije nedjelje kasnije.

 

Blic

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *