Fejsbuk opužen da namjerno krši zakon o privatnosti

Svijet

Britanski parlamentarci objavili su u ponedjeljak oštar izvještaj u kojem se Fejsbuk optužuje za namjerno kršenje zakona o privatnosti i zaštiti konkurencije u Velikoj Britaniji, i u kojem se poziva na veću kontrolu nad kompanijama koje se bave društvenim mrežama.

 

Izvještaj o lažnim vijestima i dezinformacijama na društvenim mrežama uslijedio je nakon 18-mjesečne istrage, javlja agencija AP.

 

Parlamentarni odbor koji je pripremio izvještaj navodi da bi sajtovi društvenih mreža trebalo da primjenjuju obavezan etički kodeks, koji nadgleda nezavisni regulator radi bolje kontrole štetnog ili nezakonitog sadržaja.

 

U izvještaju je posebno prozvan Fejsbuk, za koji se navodi da je struktura njegovog sajta dizajnirana tako da “prikriva upoznatost i odgovornost za određene odluke”.

 

– Očigledno je da je Fejsbuk namjerno i svjesno kršio kako zakon o privatnosti podataka, tako i antikonkurencijski zakon – piše u izvještaju, u kojem se direktor Mark Zakerberg, takođe, optužuje da je pokazao prezir prema parlamentu Velike Britanije tako što je odbio brojne pozive da se pojavi pred Odborom za medije.
Agencija Rojters javlja da se povodom britanskog izvještaja danas oglasio i Fejsbuk porukom da je “otvoren za sve propise koji imaju smisla”.

 

– Mi smo otvoreni za smislene propise i podržavamo preporuku odbora za reformu izbornog zakona – naveo je Karim Palant, Fejsbukov menadžer politiku javnosti.

 

On je dodao da Fejsbuk nije “ista kompanija” kakva je bila prije godinu dana i da je već napravio značajne promjene u svojim procedurama.

 

Fejsbuk se prošle godine suočio s ogromnim skandalom zbog zloupotrebe privatnosti, kada je dozvolio da “Kembridž Analitika”, sada već ugašene britanska kompanija za prikupljanje podataka koja je 2016. radila predsjedničku za kampanju za Donalda Trampa, pristupi privatnim informacijama 87 miliona korisnika te mreže.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *