Papa Franjo poljubio ruku žrtvi svećeničke pedofilije

Svijet

Papa Franjo je primio dokument i ponizno poljubio ruku žrtvi svešteničke pedofilije, koja je desetljećima skrivana unutar Katoličke crkve na čijem je on danas čelu.

 

Predstavnici poljske fondacije “Ne bojte se” koja pomaže žrtvama silovanja, posebno onima koji su bili žrtve svećenika, predali su Papi Franji u Vatikanu izvještaj o poljskim biskupima koji su štitili sveštenike pedofile.

 

Izvještaj je na španskom jeziku, kako bi ga Papa mogao sam pročitati bez pomoći prevodilaca. Obećao je da će to učiniti.

 

Izvještaj mu je uručio predsjednik fondacije Marek Lisinski, danas sredovječni muškarac kojeg je, kao dvanaestogodišnjaka, dok je bio ministrant i odrastao samo s majkom, mjesecima seksualno iskorištavao seoski župnik. Lisinski je o tome progovorio tek kao četrdesetogodišnjak, svom psihologu, kod kojeg je bio na terapiji. Danas o tome javno govori i izrađuje arhiv pedofilskih zločina u Katoličkoj crkvi. Prikupio je preko 150 potvrđenih slučajeva.

 

Papa Franjo je primio dokument i ponizno poljubio ruku žrtvi strašnog zločina, desetljećima skrivanog unutar institucije kojoj je on danas na čelu. Iza te dirljive geste morala bi uslijediti istraga i reakcija nadležnih crkvenih struktura, u suprotnom je to kič koji bagatelizira žrtve i nastavlja skrivati zločince.

 

Istinito.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *