Pompeo ne isključuje mogućnost vojne akcije u Venecueli

Politika Svijet

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da ne odbacuje mogućnost vojne operacije u Venecueli i nazvao predsjednika Nicolasa Madura “bolesnim tiraninom”.

 

– Razmatraju se sve opcije. Uradićemo neophodne stvari kako bismo osigurali da građani Venecuele mogu izraziti svoje mišljenje, a demokratija će prevladati, i učiniti ono što je neophodno za svijetlu budućnost Venecuele, rekao je Pompeo u intervjuu za Fox News odgovarajući na pitanje o mogućnosti vojne operacije u Venecueli.

 

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države već poduzimaju mjere kako bi pomogle Venecueli i nastavit će to činiti.

 

Opozicija Venecuele pokušala je 23. februara da dopremi humanitarnu pomoć u zemlju, koju vlada legitimnog šefa države, Nikolasa Madura, kategorički nije nameravala da prihvati. Maduro je najavio da potpuno zatvara kopnenu granicu sa Brazilom i razmatra mogućnost zatvaranja granice sa Kolumbijom.

 

Venecuelanski potpredsjednik Delsi Rodrigez je ranije podsjetio da se prema međunarodnom humanitarnom pravu humanitarna pomoć pruža u slučaju prirodnih katastrofa, oružanih sukoba i rata. Prema njenim riječima, izjave o humanitarnoj krizi su osmišljene kako bi opravdale invaziju na Venecuelu, ali da narod to neće dopustiti.

 

Predsjednik parlamenta Venecuele, Huan Gvaido, proglasio se 23. januara šefom države za vrijeme trajanja privremene vlade. Sjedinjene Države i nekoliko drugih zemalja, uključujući više od 20 evropskih zemalja su priznale Gvaida. Rusija, Kina i nekoliko drugih zemalja podržale su Nikolasa Madura kao legitimnog predsjednika Venecuele.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *