Rusija: SAD priprema invaziju na Venecuelu

Svijet

Sjedinjene Američke Države prebacuju vojsku u Portoriko i Kolumbiju i pripremaju invaziju na Venecuelu, izjavio je sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

 

“Pokazujući sarkazam i aroganciju prema venecuelanskom narodu, Sjedinjene Američke Države pripremaju vojnu invaziju na nezavisnu državu. Prebacivanje američkih snaga za specijalne operacije u Portoriko, iskrcavanje američkih snaga u Kolumbiji i druge činjenice jasno ukazuju na to da Pentagon pojačava trupe u regionu kako ih bi angažovao u zbacivanju legalno izabranog aktuelnog predsjednika (Nikolasa) Madura”, rekao je Patrušev u intervjuu za list “Argumenti i fakti”.

 

On je istakao da je teška humanitarna situacija u Venecueli, na koju se pozivaju Sjedinjene Američke Države, upravo izazvana američkim sankcijama i embargom.

 

“I u tim uslovima se nameće humanitarna pomoć. Pri tome se pretpostavlja da će ona biti odbijena”, dodao je Patrušev.

 

On smatra da Venecuela odbija da primi humanitarnu pomoć koju joj nameće Amerika zato što shvata da Vašington sprema da svrgne legalno izabranog predsjednika Madura.

 

“I narod Venecuele to dobro shvata. Odatle i takva reakcija, odbijanje da se prihvati tovar od zemlje-agresora i podrška svom predsjedniku”, rekao je Patrušev.

 

Sjedinjene Američke Države su Rusiji predložile održavanje odvojenih konsultacija o Venecueli, ali ih same pod izmišljenim izgovorom izbjegavaju, dodao je Patrušev.

 

“Možemo dodati i da su Amerikanci ponudili da održimo odvojene konsultacije o problemu Venecuele. Mi smo se složili. Međutim, nakon toga su pod izmišljenim izgovorom izbjegavaju da se oni održe, svaki put odgađajući dogovorene datume”, objasnio je Patrušev.

 

Govoreći o saradnji Moskve i Vašingtona u oblasti sajber-bezbjednosti, Patrušev je naveo da je Rusija spremna da sarađuje sa Sjedinjenim Američkim Državama po pitanju sajber-bezbjednosti, ukoliko od njih dobije kontra-ponudu i ukoliko vidi stvarnu zabrinutost za rješavanje postojećih problema.

 

On je podsjetio da je Rusija u više navrata izražavala spremnost da sarađuje sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zapadnim zemljama u oblasti informacione bezbjednosti. Međutim, danas je saradnja obustavljena.

 

“Sjedinjene Američke Države, koje su početkom 2018. predložile da se razgovara o nagomilanim problemima u ovoj oblasti same su prekinule održavanje rusko-američkih međuministarskih konsultacija i nisu poslale svoju delegaciju u Ženevu”, dodao je sekretar Saveta bezbjednosti.

 

Krajem januara venecuelanska opozicija pokušala je da izvrši državni udar, a predsjednik Parlamenta Huan Gvaido proglasio se za privremenog predsjednika. Taj korak podržale su Sjedinjene Američke Države i više od 20 drugih zemalja.

 

Maduro je Guaida nazvao “marionetom Sjedinjenih Američkih Država”. Lidera Venecuele Nikolasa Madura kao legitimnog predsjednika podržavaju Rusija, Kina, Meksiko, Turska, Indonezija i niz drugih zemalja.

 

(Sputnjik)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *