Rastu tenzije između Indije i Pakistana

Svijet

Pred Indijom i Pakistanom, dvjema nuklearnim silama koje su od utorka na “ratnoj nozi”, sada je izazov da spriječe eskalaciju sukoba prije nego što stvari izmaknu kontroli.

 

Dosad je nezabilježeno da dvije zemlje koje posjeduju atomske bombe izvode vazdušne napade na teritoriju one druge.

 

“Nalazimo se u nepoznatim vodama” rekao je za BBC bivši ambasador Pakistana u SAD i savjetnik tri pakistanska premijera.

 

Indijski analitičari smatraju da će indijske bezbjednosne snage sada morati da budu pripremljene za “čitav spektar konflikta”.

 

Danijel Markej sa univerziteta Džons Hopkins u SAD, međutim, kaže da smo “samo nekoliko koraka” od nuklearne eskalacije.

 

On smatra da bi do toga moglo dodhi ako sljedeći korak Pakistana bude da “podigne uloge” i napadne civilne ciljeve u Indiji.

 

To ipak, smatra BBC, nije vjerovatno.

 

Indija je u utorak izvršila vazdušni napad na, kako je naveo ministar Gadžendra Sing Šehavat, “terorističke kampove” u pakistanskom dijelu Kašmira, kao odgovor na napad bombaša samoubice ranije ovog mjeseca u kojem je poginulo 40 indijskih vojnika u indijskom dijelu te inače sporne oblasti.

 

U ministarstvu spoljnih poslova naveli su je pogođen “najveći kamp za obuku” terorista, u oblasti Balakot, i da je u napadu poginuo veliki broj ekstremista terorističke grupe koja je izvršila smrtonosni napad.

 

Pakistan je, međutim, odbacio tvrdnju da je napadnut neki teroristicki kamp i najavio adekvatan odgovor, koji je i uslijedio obaranjem dva indijska aviona i zarobljevanjem dva pilota.

 

Pakistan smatra da se radi o postupku Indije namijenjenom “domaćoj javnosti”, s obzirom da se ove godine približavaju izbori.

 

Hronologija napetosti Indije i Pakistana izgleda ovako:

 

Oktobar 1947: Prvi rat između Indije i Pakistana oko Kašmira samo dva mjeseca nakon što su postali nezavisne države.

 

Avgust 1965: Susedi vode još jedan kratak rat oko Kašmira, koji je ostao podijeljen između dvije zemlje.

 

Decembar 1971: Indija podržava Istočni Pakistan u borbi za nezavisnost. Indijske vazdušne snage sprovode napade širom Pakistana. Rat se završava stvaranjem Bangladeša.

 

Maj 1999: Pakistanski vojnici i ekstremisti okupiraju indijske kasarne u planinama Kargila. Indija sprovodi vazdušne i kopnene napade i pakistanske snage su potisnute.

 

Oktobar 2001: U napadu na parlament indijskog dijela Kašmira gine 38 ljudi. Dva mjeseca kasnije 14 ljudi gine u napadu na indijski parlament u Delhiju.

 

Novembar 2008: U koordinisanim napadima na glavnu željezničku stanicu u Bombaju, luksuzne hotele i Jevrejski kulturni centar gine 166 osoba. Indija za napad okrivljuje pakistansku grupu Laškar-e-Taiba.

 

Januar 2016: U četvorodnevnom napadu na indijsku bazu u Patankotu gine 7 indijskih vojnika i 6 ekstremista.

 

18. septembar 2016: U napadu na vojnu bazu u Uriju u indijskom dijelu Kašmira gine 19 vojnika.

 

30. septembar 2016: Indija tvrdi da je sprovela “hirurške napade na ekstremiste u pakistanskom dijelu Kašmira. Islamabad poriče da se napad desio.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *