Pacijent iz Londona izliječen od HIV virusa

Svijet

Postoji mogućnost da je tek druga osoba u svijetu izliječena od najčešćeg oblika virusa HIV nakon transplantacije matičnih ćelija, javio je Si-En-En pozivajući se na studiju istraživača.

 

Takozvanom “londonskom pacijentu” izvršena je transplantacija od donatora sa rijetkom genetskom mutacijom, koja ga čini otpornim na virus, a radi se o istoj vrsti donatora koji je pomogao popuštanju simptoma bolesti kod prvog “berlinskog pacijenta” Timotija Reja Brauna prije deset godina.

 

Si-En-En piše da “londonski pacijent”, koji je želio da ostane anoniman, već 18 mjeseci živi bez antivirusnih lijekova i bez znakova prisustva virusa u tijelu.

 

Glavni istraživač Ravindra Gupta izjavio je da se pokazalo da se u slučaju “berlinskog pacijenta” nije radilo o anomaliji i da je zaista ovakav pristup liječenju eliminisao virus HIV, prenio je Sputnjik.

 

On je dodao da bi tehnika transplantacije matičnih ćelija, iako nije univerzalan tretman za sve, mogla da doprinese razvijanju drugih metoda koje bi pomogle eliminisanju virusa iz tijela ljudi.

 

Vjeruje se da oko 37 miliona ljudi širom svijeta živi sa virusom HIV, koji se potencijalno može razviti u sidu.

 

Osobe kojima je dijagnostikovano prisustvo virusa HIV za sada moraju do kraja života da koriste antivirusne lijekove, kako bi potisnule virus u organizmu.

 

Cijeli tekst studije biće objavljen u žurnalu “Priroda”.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *