EU zabranjuje jednokratnu plastiku

Svijet

Evropski parlament odobrio je novi zakon kojim se zabranjuju plastični predmeti za jednokratnu upotrebu kao što su tanjiri, pribor za jelo ili slamke za piće.

 

Za dogovor postignut sa ministrima EU sinoć je glasalo 560 poslanika, 35 ih je bilo protiv i 28 uzdržanih.

 

Kako se navodi u saopštenju, od 2021. zabranjeni u EU će biti pribor za jelo za jednokratnu upotrebu, plastični tanjiri za jednokratnu upotrebu, plastične slamke, štapići za uši izrađeni od plastike, plastični štapići za pridržavanje balona, razgradiva plastika i kutije za hranu te čaše od ekspandiranog polistirena.

 

Prema podacima Evropske komisije, više od 80 odsto morskog otpada je plastika. Proizvodi obuhvaćeni ovim novim zakonom čine 70 odsto svih predmeta u morskom otpadu. Zbog svoje spore razgradnje plastika se nakuplja u morima, okeanima i na plažama zemalja EU i širom svijeta.

 

Plastični ostaci nalaze se u morskim žživotinjskim vrstama – poput morskih kornjača, foka, kitova i ptica, ali i u ribama i školjkama, a time i u prehrambenom lancu ljudi.

 

Države članice će do 2029. godine morati da omoguće ponovno prikupljanje 90 odsto upotrebljenih plastičnih boca, a do 2025. najmanje 25 procenata materijala iz kojeg su te boce izrađene moraće biti prikladno za recikliranje. Do 2030. godine udio materijala koji se može reciklirati moraće da bude barem 30 odsto.

 

Ovim zakonodavstvom predviđa se i obavezno postavljanje oznaka o negativnom uticaju koji na okolinu ima bacanje cigareta s plastičnim filterima te plastičnih čaša i vlažnih maramica, stoji u saopštenju, prenosi portal Index.hr.

 

Savjet ministara EU treba sada i formalno da usvoji ovaj zakon, nakon čega će uslijediti objava u službenom listu Evropske unije, a nakon toga države članice EU imaće dvije godine da taj zakon uvrste u svoje zakonodavstvo.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *