Poljski popovi palili knjige o Hari Poteru

Svijet

Katolički sveštenici u Poljskoj spalili su knjige za koje tvrde da predstavljaju svetogrđe, među njima i nastavke iz serijala “Hari Poter” britanske autorke J. K. Roling.

 

“Mi poštujemo Riječ (Božiju)”, rekli su sveštenici na nalogu na Facebooku, na kome su postavljene fotografije na kojima se vide kako gore knjige i citira Stari zavjet.

 

U jednom pasusu podstiču se vjernici da unište neprijatelje Boga uz zapovjed “spalite njihove idole u vatri”.

 

Poruka koja je objavljena na stranici kojom upravlja katolička evangelistička grupa “SMS sa nebesa” izazvao je kontroverze.

 

Na fotografijama se vide tri sveštenika kako kroz crkvu nose korpe pune knjiga i drugih predmeta uključujući i afričku masku, koje bacaju u vatru ispred bogomolje.

 

Sveštenici se mole oko vatre u kojoj gore i predmeti kao što je kišobran “Helou Kiti” (Hello Kitty) i hindu figura.

 

Knjige su paljene u nedjelju, nakon mise u 11.00 sati, rekao je neimenovani vjernik u crkvi u poljskom gradu Gdanjsku za televizijski kanal TVN24.

 

Od vjernika je zatraženo da donesu predmete koji se vezani za “negativnu energiju” i sujeverje, uključujući amajlije.

 

Serija knjiga “Hari Poter” govori o epskoj borbi između dobra i zla, a radnja romana fokusirana je na istoimenog mladog čarobnjaka koji se bori protiv mračnog čarobnjaka Lorda Voldemorta.

 

Serijal je i ranije izazivao kritiku vjerskih i konzervativnih krugova jer se, kako kažu, fokusira na vještičarenje, podsjeća AFP.

 

mondo.rs

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *