Salvini: Rođena nova Evropa

Svijet

Evropljani su se danas probudili u novoj političkoj stvarnosti poslije izbora za Evropski parlament, na kojima je okončana dominacija glavnih partija desnog i lijevog centra, ocenjuje agencija AP.

 

Isti izvor navodi da je na izborima izmijenjen politički pejzaž i da ultradesničari, liberalne demokrate i ekolozi postaju snage na koje će ubuduće morati da se računa.

 

Izlaznost glasača je, ističe američka agencija, najveća u poslednjih 20 godina, a zabrinutost zbog imigracija i bezbjednosti dovela je do toga da “stranke na čelu sa Mateom Salvinijem u Italiji i francuskom desničarkom Marin le Pen budu među najvećim u parlamentu EU”.

 

“Pravila se mijenjaju u Evropi”, poručio je italijanski zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini na konferenciji za novinare, poručivši da je “rođena nova Evropa”.

 

Salvinijeva Liga je osvojila 33 odsto glasova, što je ogroman skok u odnosu na 2014. godinu kada je partija na evropskom glasanju osvojila samo šest odsto glasova, navodi američka agencija.

 

U Velikoj Britaniji najveći broj poslaničkih mjesta osvojila je partija “Bregzit” Najdžela Faraža, a građani su “kaznili” vladajuće konzervativce i opozicionu Laburističku partiju zbog njihovog neuspjeha u rukovođenju izlaskom te zemlje iz Evropske unije, prenosi “Sputnjik”.

 

Na ovim izborima su partije koje se bore za zaštitu životne sredine postigle snažan uspjeh, naročito u NJemačkoj, kao i liberali, koji se bore za slobodu tržišta, a koji su osvojili 107 poslaničkih mjesta, što je značajan skok u odnosu na 68, koliko su osvojili na izborima 2014. godine.

 

Većina glasača je svoje povjerenje dala onima koji su i do sada imali najviše mjesta, desnom centru – Evropskoj narodnoj partiji /EPP/, i lijevom centru – socijalistima.

 

“Suočeni smo sa oslabljenim centrom parlamenta EU”, rekao je lider EPP-a Manfred Veber i dodao da “odsad, oni koji žele da imaju jaku EU, moraju da udruže snage”.

 

Lider evropskih socijalista Frans Timermans je, u suštini priznao poraz, iako su ove dvije grupe i dalje ostale najveće grupacije u parlamentu Unije.

 

“Ako izgubite izbore, ako izgubite poslanička mjesta, morate da budete skromni”, rekao je Timermans, inače bivši šef holandske diplomatije.

 

Izuzetak je, navodi američka agencija, španski premijer Pedro Sančes, čiji su socijalisti osvojili 20 od ukupno 54 španska mjesta u EP.

 

EPP je, kako zasad pokazuju prebrojani glasovi, osvojio 179 mjesta, što je pad za 38 u odnosu na izbore prije pet godina, a socijalisti su, takođe, pali u odnosu na izbore 2014. godine pošto su osvojili 150 mjesta, a na prethodnim izborima 187.

 

AP navodi da iako stvarna moć u Evropi ostaje u rukama 28 zemalja-članica, uticaj parlamenta je u porastu.

 

Parlament pomaže da se poboljša sigurnost vazdušnog saobraćaja u Evropi, na smanjenje upotrebe plastike, ukida naplaćivanje rominga unutar bloka, povećava privatnost podataka, ukida emisiju izduvnih gasova iz vozila, a važnu ulogu ima i u međunarodnim sporazumima, od trgovačkih pa sve do “bregzita”, dodaje AP.

 

Ali sada novi, “neugodni” savezi moraju da se stvaraju.

 

Tradicionalne političke izvjesnosti su, kako smatra vodeći kandidat Alijanse liberala i demokrata Evrope /ALDE/ Margret Vestager, stvar prošlosti.

 

“Monopol vlasti je prekinut”, ocijenila je Vestagerova.

 

Američka agencija “Blumberg” ocjenjuje da su Zeleni jedan od najvećih dobitnika ovih evropskih izbora i mogli bi da igraju ključnu ulogu u narednom programu politike bloka.

 

Zeleni će biti, navodi isti izvor, četvrta velika grupa u novom Evropskom parlamentu, nakon što su postigli skok u mandatima sa sedam na više od devet odsto na ovogodišnjim izborima, što pokazuju danas objavljeni rezultati u Briselu.

 

AP ističe da partije zelenih u NJemačkoj, Francuskoj, Britaniji i drugim zemljama slave veliki uspjeh koji su postigli na izborima.

 

Blok Zelenih osvojio je 70 mjesta u parlamentu, što je za 18 više nego 2014. godine.

 

Takav rezultat mogao bi da dovede Zelene u poziciju da budu jezičak na vagi, kada je riječ o izboru novog predsjednika Komisije EU.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *