Od toplotnog udara u Indiji umrlo 78 ljudi

Svijet

Ekstremne vrućine u Biharu, na sjeveru Indije, odnijele su 78 života u zadnjih 48 sati, pokazuje novi izvještaj vlasti koje su za neka mjesta uvele zabranu izlaska iz kuće.

 

Gotovo 130 ljudi je primljeno u bolnicu zbog ekstremnih temperatura koje su ovih dana na tom području bile oko 45 Celzijevih stepeni. Većina žrtava su bile osobe iznad 50 godina starosti.

 

U prethodnom izvještaju objavljenom u nedjelju spominjao se podatak o pedesetak mrtvih.

 

Čelnici okruga Gayje koja je najteže pogođena, zabranili su stanovnicima da izlaze ako to nije prijeko potrebno. Gradilišta i svi poslovi na otvorenom zabranjeni su između 11.00 i 16.00 sati.

 

Toplotni udar nastaje kod dužeg izlaganja suncu i tjelesnih napora na višim temperaturama. Žrtve mogu imati groznicu i mučninu i povraćati.

 

Dnevnu temperaturu iznad 40 Celzijevih stepeni indijska meteorološka služba smatra ekstremnom vrućinom. Indija je ove godine imala 32 takva dana, što je tek jedan manje nego u 1988. kada su zabilježene najviše temperature.

 

U Biharu je istovremeno sto djece umrlo od početka mjeseca od akutnog encefalitisa na području poznatom po uzgoju ličija.

 

Osamdeset ih je umrlo u javnoj sveučilišnoj bolnici u Muzaffarpuru a 15 u privanoj bolnici, rekao je za AFP čenik zdravstvene službe Ashok Kumar Singh.

 

Slični slučajevi se bilježe svake godine na tom području od maja do jula, u vrijeme berbe ličija pa ih naučnici povezuju s otrovnom tvari koje ima u tom sočnom i slatkastom voću.

 

Slučajevi smrtonosnog encefalitisa događaju se i u dijelovima Vijetnama i Bangladeša gdje se uzgaja liči. 2014. od te je bolesti u Muzaffapuru i okolici umro rekordan broj, 150 ljudi.

 

Istraživanja pokazuju da su smrti povezane sa sjemenkama ličija koje utiču na proizvodnju glukoze u tijelu i uzrokuju hipoglikemiju.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *