Izrael: SAD priprema bombardovanje Irana

Svijet

Američka administracija razmatra ideju bombardovanja iranskih objekata koji su povezani sa nuklearnim programom te zemlje, piše “Jerusalim post”, pozivajući se na diplomatske izvore u UN.

 

“Radi se o forsiranom bombardovanju koje će imati jedan, konkretan cilj”, navodi izraelski list riječi izvora.

 

U diskusiji o tom pitanju učestvuju visoki vojni zvaničnici, predstavnici Pentagona i savjetnici predsjednika SAD Donalda Tampa, navodi list.

 

Ta odluka je bila tema razgovora u Bijeloj kući i prije nedavne izjave Irana o povećanju proizvodnje uranijuma, navodi se u saopštenju.

 

Sam predsjednik Tramp, prema pisanju lista, ne pokazuje entuzijazam za vojno rješenje iranskog problema, ali ipak može da da svoj pristanak na savjet državnog sekretara SAD Majka Pompea.

 

Ranije je Iran saopštio da će u narednih 10 dana probiti ograničenje zaliha uranijuma koje su određene nuklearnim sporazumom Teherana sa svjetskim silama. Iran je upozorio da ima potrebu za obogaćenim uranijum do 20 odsto, što je samo korak od nivoa dovoljnog za izradu nuklearnog oružja. Teheran je već učetvorostručio proizvodnju nisko obogaćenog uranijuma i objavio da će povećati nivoe obogaćivanja uranijuma “na osnovu potreba zemlje”.

 

(Sputnjik)

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *