Merkel: Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu

Svijet

Zemlje Zapadnog Balkana su naši evropski susjedi i imaju evropsku perspektivu, poručila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel povodom predstojećeg Samita o ovom regionu u okviru Berlinskog procesa, koji će biti održan u Poznanju u Poljskoj.

 

Merkel je, u video poruci, istakla da je za ostvarenje evropske perspektive neophodno da zemlje regiona prevaziđu brojne tenzije i ispune uslove.

 

“Put je i dalje pun kamenja”, podvukla je njemačka kancelarka.

 

U Poznanju će u petak, 5. jula, biti održana konferencija o Zapadnom Balkanu, na kojoj će učestovati Merkelova, na čiju inicijativu je 2014.pokrenut Berlinski proces sa ciljem da se pospješe dijalog i mogućnosti saradnje među zemljama regiona.

 

U regionu postoje pozitivni primeri dijaloga, navodi u saopštenju njemačka kancelarka, posebno ističući rešenje dugogodišnjeg spora oko imena Sjeverne Makedonije.

 

“Političkom hrabrošću, kako sjevernomakedonskog premijera Zorana Zaeva, tako i grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, pošlo je za rukom da se taj konflikt riješi”, podvukla je Merkel.

 

Ona je rekla da taj pozitivan primjer treba da ohrabri da se riješe problemi u Bosni i Hercegovini i “između Srbije i Kosova”.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *