Evropa gori, toplotni val odnosi ljudske živote

Svijet

Temperature u velikom dijelu zapadne Evrope danas će ponovno dostići rekordne nivoe, na vrhuncu drugog toplotnog vala u samo mjesec dana.

 

Na sjeveru Francuske oglašen je crveni alarm, a očekuje se kako će temperatura u Parizu dostići 41 stepen.

 

U UK predviđa se temperatura od 39 stepeni. Mašinovođama je naređeno da da voze sporije kako bi spriječili izvijanje šina od vrućine.

 

Belgijski, njemački i holandski temperaturni rekordi mogli bi biti srušeni drugi put u dva dana.

 

“Klimatske promjene povećale su mogućnost pojave i intenzitet toplotnog vala širom Evrope”, rekli su iz britanskog državnog meteorološkog zavoda.

 

U srijedu se voz Eurostar na putu iz Belgije prema Londonu pokvario, pa su putnici ostali zarobljeni. Francuski mediji prenose da je pet smrti povezano s toplotnim valom.

 

Vlasti su izdale crveni alarm, najviši stepen upozorenja, za regiju Pariza i 19 drugih francuskih pokrajina, pozvavši na “potpuni oprez”.

 

Najnoviji toplotni val uspoređuje se s ljetnim žegama iz 2003. kada je život izgubilo gotovo 15 hiljada ljudi.

 

Francuska prijestolnica uvela je treći od četiri stepena odbrane koji predviđa otvaranje “dvorana za osvježenje” u javnim objektima te postavljanje privremenih javnih česmi i raspršivača vlage te niz mjera namijenjenih starijim osobama, najvećim žrtvama ljetnih vrućina.

 

Novi rekordi

 

Belgija, Njemačka i Holandija u srijedu su zabilježile najviše temperature u istoriji, s 39,9, 40,5 te 39,3 Celzijevih stepeni.

 

Međutim, prognostičari predviđaju kako bi živa u termometru mogla u četvrtak skočiti još više, a na jugoistoku Holandije očekuje se rekordnih 40 Celzijevih stepeni.

 

Četrdesetak stepeni očekuje se i u gradovima u središtu i na sjeveru Italije. Zemlju neće zahvatiti toplotni val u pravom smislu jer će jug i središte Evrope ovaj put biti pošteđeni.

 

Agencije

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *