EK tuži Mađarsku zbog migranata

Svijet

Evropska komisija objavila je danas da je odlučila da tuži Mađarsku Evropskom sudu pravde zbog zakona koji kriminalizuju aktivnosti za podršku tražiocima azila i dodatno ograničavaju pravo na traženje azila.

 

Prema pisanju Euronewsa, EK je navela da je poslala i zvanično pismo o uslovima u tranzitnim zonama, odnosno objektima koji se nalaze na granici sa Srbijom, u kojima tražioci azila moraju da ostanu i u kojima se njihovi zahtjevi odbijaju, a koji se opisuju kao “pritvor pod direktivom EU o vraćanju”.

 

Proces protiv Mađarske počeo je u julu 2018. godine, kada je EK, nakon što je ta zemlja usvojila set zakona nazvan “Stop Soroš”, uputila Mađarskoj zvanično pismo, što je prvi korak u prekršajnom postupku, prenoši budimpeštansi Biznis džurnal.

 

U njemu je EK izrazila zabrinutost zbog zakonodavstva koje “kriminalizuje aktivnosti koje podržavaju zahtjeve za azil i boravak i dodatno ograničavaju pravo traženja azila”.

 

Drugi korak, EK je preduzela u januaru ove godine kada je Mađarskoj poslala obrazloženo mišljenje u kome je navedeno kako mađarsko zakonodavstvo krši Direktivu za pružanje azila i Direktivu za uslove prijema.

 

Tada je Mađarskoj dato dva mjeseca da odgovore na brigu EK, zbog čega je EK preduzela treći korak, odnosno podnijela tužbu Evropskom sudu pravde.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *