Novi požari u Sibiru, vojska na nogama

Svijet

Požari u Sibiru i dalje bjesne, a situcija se toliko otela kontroli da je čak tri miliona hektara šume zahvatila vatra. Pred naletom vatre, divlje životinje počele su da bježe u naseljena mjesta i tramo traže hranu, piše “Siberian tajms”.

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je svim službama da se uključe u gašenje požara, ali kako ne postoji sistem zaštite divljih životinja u ovako ekstremnim prilikama, zvjeri su praktično ostavljene same sebi.

 

Zbog toga nije rijetkost zateći medvjeda u dvorištu ili na ulici kako traži hranu. Lokalni mještani čine šta mogu da im pomognu, ali životinje i za njih predstavljaju opasnost.

 

– Mali smeđi medvjed sinoć je izašao iz šume. Bio je kost i koža i kosti, sa vidljivim tragovima opekotina i toliko iscrpljeni, da ga se ljudi nisu ni plašili – rekla je jedna stanovnica Angarskog i dodala da je njen muž medvjedu dao hranu.

 

– Medvjed je zarežao u početku, ali potom je počeo da pije vodu i jede hranu uzimao kolačiće – kaže ona.

 

Divlje životinje koja panično bježe od vatre u naseljena mjesta viđene su i zapadno od Bajkalskog jezera, uključujući teritoriju prostranog Krasnojarskog regiona i najhladnijeg ruskog regiona Jakutije, gdje takođe gore šume.

 

Oblast zahvaćena požarima u Jakutiji u posljednja 24 sata smanjila se za 4.000 hektara i trenutno je požarima obuhvaćeno 916.000 hektara, saopštilo je regionalno odjeljenje ruskog ministarstva za vanredne situacije.

 

 

– Poslie kiša, situacija sa požarima u Jakutiji je stabilizovana, ali i dalje komplikovana. Registrovano je 125 požara na teritoriji od 916.431 hektara – navodi se u saopštenju.

Sedam novih požara

 

U regionu Irkutska su se pojačali požari i sada obuhvataju 650.000 hektara. Kako se navodi, tamo su registrovana 132 požara, dok je 15 požara na površini od 13.500 hektara ilokalizovano. U poređenju sa prethodnim danom, ima sedam požara više.

 

U gašenju požara pomaže Ministarstvo odbrane sa avionima Iljušil Il-76 i šest helikoptera.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *