Novo odgađanje Bregzita

Svijet

Istupanje Velike Britanije iz EU ponovo će biti odgođeno jer će britanski parlament odbiti pokušaj premijera Borisa Džonsona da u posljednjem trenutku sklopi sporazum sa Briselom, izjavio je Najdžel Faradž, pristalica “Bregzita”.

 

Faradž, za koga mnogi smatraju da je kumovao “Bregzitu”, rekao je da je dovedeno u pitanje istupanje Britanije, zakazano za 31. oktobar, jer politička elita u Londonu kuje zavjeru sa EU da bi izdala referendum iz 2016. godine, kada je Britanija glasala sa 52 odsto prema 48 odsto za izlazak.

 

Ovaj političar je rekao da se država našla u najvećem sporu od engleskog građanskog rata u 17. vijeku i da Džonson rizikuje da uništi svoju Konzervativnu partiju jer pokušava da “podgrije” propali sporazum o istupanju koji je napravila njegov prethodnik Tereza Mej.

– Na samitu EU 17. i 18. oktobra biće nekih ustupaka od EU, a Boris će to donijeti u parlament prije 31. oktobra i, pretpostavljam, to neće proći – rekao je lider Stranke “Bregzit” u intervjuu Rojtersu.

On je dodao da Britanija neće izaći iz Unije 31. oktobra i da će onda ući u nepoznate vode – da li da parlament raspiše drugi referendum ili će biti održani opšti izbori.

Faradž je dodao da ne zna šta će se dogoditi.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *