Šojgu: Nerazumni koraci SAD glavna prijetnja Rusiji

Svijet

Specijalne službe zapadnih država svakodnevno preduzimaju na stotine pokušaja da se ubace u komunikacioni sistem ruskih Oružanih snaga, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

 

– Po nekoliko stotina puta na dnevnom nivou pokušavaju da uđu u našu mrežu komunikacije – rekao je Šojgu u intervjuu za “Moskovski komsomoljac”.

 

Kao drugi primjer, Šojgu je naveo pokušaje određenih lica da “po nalogu iz inostranstva” dođu do informacija o porodicama poginulih vojnika koji su služili u specijalnim službama.

 

Šojgu je dodao da se i u ruskim i u svjetskim medijima pojavljuju lažne vijesti o ruskoj vojsci.

 

– Navodno smo bombardovali bolnicu, pripremamo se da zauzmemo neku zemlju, desetine sanduka je negde stiglo, neko od ljudi iz rukovodstva Ministarstva odbrane je nešto napravio – kaže Šojgu.

 

Prema njegovim riječima, za borbu protiv takvih informacionih napada formirana je Glavna vojno-politička uprava.

 

– Sa trenutnim nivoom informatizacije i automatizacije visoka je vjerovatnoća greške u sistemu upravljanja naoružanjem i upravo zato, u posljednje vrijeme u prvi plan je izašlo pitanje osiguranja informacione bezbjednosti – rekao je Šojgu.

 

On kaže da je američka uvjerenost u sopstvenu superiornost i mogućnost preduzimanja nerazumnih koraka glavna prijetnja Rusiji i drugim državama, prenio je “Sputnjik”.

 

– Kada shvataš svoju ranjivost i zainteresovani ste za očuvanje ravnoteže i opšte bezbjednosti, to te tjera da uključiš mozak. A kada smatraš, kao što to po inerciji rade u SAD, da je ravnoteža snaga napravljena u tvoju korist, u glavi ti mogu doći različite ideje, uključujući najnerazumnije – rekao je Šojgu.

 

On je naveo da za sada ne postoji rizik učešća Rusije u velikom ratu.

 

– Svi rizici i posljedice koje za sobom vuče totalni rat su svima očigledne – rekao je Šojgu.

 

On je ističe da se Rusija uspješno suprotstavlja SAD zahvaljujući nauci, industriji.

 

– Osim toga, mi ne pokušavamo da se takmičimo sa njima na svim frontovima. Ako vi analizirate vojni budžet SAD, shvatićete da imaju ogromne troškove za različite baze koje se nalaze po cijelom svijetu. Amerika takvih baza ima 170 – rekao je Šojgu, naglasivši da su troškovi SAD samo na operacije u Avganistanu jednaki sa godišnjim ruskim budžetom.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *