Vanredni samit o borbi protiv klimatskih promjena u UN

Svijet

Svjetski lideri predstaviće danas nove planove za borbu protiv klimatskih promjena na vanrednom samitu o klimi u Njujorku pred diskusiju u Generalnoj skupštini UN.

 

Njemački kancelar Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron su među učesnicima samita, ali na listi nema predsjednika SAD Donalda Trampa.

 

Generalni sekretar UN Antonio Guteres poručio je političkim i poslovnim liderima da na samitu predstave planove, a ne govore i ohrabrio je nastojanja za odustajanje od fosilnih goriva.

 

Greta Tunberg, koja je inspirisala globalni pokret sa zahtjevom da političari provedu konkretna rješenja za borbu protiv klimatskih promjena, učestvovaće u “dijalogu mladih” sa Guteresom.

 

Očekuje se da će šezdesetak zemalja raditi na obavezama preuzetim Sporazumom iz Pariza 2015. godine. Među govornicima su najavljeni britanski premijer Boris Džonson, indijski premijer Narendra Modi i šef kineske diplomatije Vang Ji.

 

Na listi učesnika samita nema lidera zemalja koje planiraju da otvore nove termoelektrane, uključujući Japan i Južnu Koreju.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *