Merkel branila mjere o zaštiti klime

Svijet

Njemačka kancelarka Angela Merkel branila je danas mjere o zaštiti klime koje su kritičari osudili kao neambiciozne, dok su aktivisti blokirali saobraćaj u Berlinu, zahtijevajući drastične akcije za smanjenje emisije ugljenika koja je odgovorna za globalno zagrijevanje.

 

Govoreći prilikom pokretanja centra za edukaciju o klimi, Merkelova je rekla da bi mjere koje njena vlada treba da odobri u srijedu uključivale mehanizam za praćenje poštovanja zakona ograničenja emisije određena za pojedine sektore, prenio je Rojters.

 

Ministarstva zaštite životne sredine, finansija, ekonomije i saobraćaja nisu uspjeli protekle nedjelje da odobre konačne detalje o značaju paketa mjera zbog spora oko njegovog obima kojima se planira smanjenje ispuštanja gasova koji daju efekat staklene bašte na 55 odsto nivoa iz 1990. do 2030. godine.

 

– Pitanje praćenja je vrlo odlučujuće u planu o zaštiti klimi – rekla je Merkelova u Sinšejmu na jugu zemlje.

 

– Želim jasno da kažem da će ovaj mehanizam nadgledanja biti usidren u planu na kristalno jasan način, inače ne bih dozvolila da bude odobren – rekla je Merkelova i dodala da bi to trebalo da se dogodi u srijedu.

 

Ovaj mehanizam će omogućiti ministarstvima da nadgledaju koji sektor ispunjava ciljeve emisije postavljene u paketu mjera i da prilagode ciljeve na osnovu napretka.

 

Neke od mjera treba da odobre oba doma parlamenta.

 

Nekoliko sati prije nego što je Merkelova govorila, aktivisti za klimatske promjene započeli su nedjelju dana protesta blokirajući saobraćaj na glavnom trgu u Berlinu.

 

Prkoseći skoro ledenim temperaturama, aktivisti koji su pjevali “Čvrsti kao stijena, ukorijenjeni kao drvo” okupili su se u zoru kod spomenika Kolona pobjede u blizini parka Tirgarten.

 

Do podneva je protest narastao i stotine ljudi se pridružilo.

 

Protest je bio miran i niko nije uhapšen.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *