Tusk: Džonson se poigrava sa budućnošću Evrope

Svijet

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk optužio je britanskog premijera Borisa Džonsona da se glupom igrom određivanja krivca za neuspjeh pregovora o Bregzitu ustvari igra s budućnošću Evrope.

 

– Borise Džonsone, ne radi se ovdje o tome ko će pobijediti u glupoj igri okrivljavanja nekoga. Budućnost Evrope i Velike Britanije kao i sigurnosti i interesa naših naroda je u pitanju. Vi ne želite sporazum, vi ne želite produženje, vi ne želite da odustanete (od razlaza) quo vadis (kuda ideš)? – napisao je Donald Tusk na svom Tviter profilu.

 

Saradnici britanskog premijera Borisa Džonsona, prenosi Bi-Bi-Si, smatraju da su pregovori s Briselom pred slomom nakon upozorenja njemačke kancelarke Angele Merkel u utorak da je vrlo malo vjerovatno da će biti sporazuma ako London ne pristane na kompromis.

 

Evropski pregovarač Mihael Barnier danas bi trebao obavijestiti članove Evropske komisije o stanju pregovora s Londonom, saopštila je njegova služba. On se, naime, sinoć sastao sa šefom diplomatije Irske Sajmonom Konvijem.

 

Inače, Evropska komisija odbija govoriti o neuspjehu pregovora.

 

– Tehnički razgovori se nastavljaju danas također i ne vidim kako su pregovori propali ako se odvijaju danas i narednih dana – izjavila je portparol Mina Andreeva.

 

(Avaz)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *