Tokio ne želi da se pridruži snagama Vašingtona

Svijet

Japan se neće pridružiti bilo kakvoj koaliciji SAD za zaštitu trgovačkih brodova u vodama Bliskog istoka, saopšteno je iz japanske Vlade.

 

Portparol Vlade Jošihide Suga rekao je na konferenciji za novinare da će Japan zasebno slati svoje brodove i avione kako bi štitio brodove koji prevoze robu u Japan iz glavnog regiona za proizvodnju nafte.

 

– Nećemo se pridružiti SAD, ali ćemo blisko sarađivati sa njima. Sredstva Oružanih snaga Japana će da obezbijede sigurnost plovila povezanih sa Japanom – istakao je Suga.

 

Iako najbliži saradnik SAD iz Azije, Japan ne želi da se pridruži snagama Vašingtona na Bliskom istoku, zbog toga što održava bliske diplomatske i ekonomske veze sa Iranom.

 

Japan je ponudio da bude posrednik u procesu ublažavanja tenzija između SAD i Irana, čiji su se odnosi znatno pogoršali u posljednjih nekoliko godina.

 

Iran je kritikovao napore SAD da osnuje koaliciju, uz napomenu da zemlje regiona mogu da zaštite ključne vodene puteve koje naftni tankeri koriste za prevoz većine svjetskih zaliha nafte.

 

Među vojnim sredstvima koja će Japan poslati na Bliski istok vjerovatno će biti i avioni i ratni brodovi.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *