Protesti u Barseloni postaju nasilni

Svijet

Strategija Madrida prema separatistima je propala, piše njemačka štampa nakon više dana nasilja na ulicama Barselone i drugih katalonskih gradova. Povod su oštre presude protiv lidera katalonske borbe za nezavisnost.

 

– Kraj sukoba se ne nazire, najmanje do vanrednih izbora u Španiji 10. novembra – piše berlinski ljevičarski list Nojes Dojčland o neredima u Kataloniji.

 

– Postoji opasnost da se pojačaju nasilni protesti malih grupa i navodno ubačenih agenata koje osuđuje i pokret za nezavisnost Katalonije.

 

Danima posebno na ulicama Barselone traju nasilni protesti nakon što je najviši sud Španije osudio devetoro lidera separatista na visoke zatvorske kazne.

 

U noći sa petka na subotu je uhapšena 31 osoba zbog nasilnih demonstracija, više njih je maloljetno. Oni su pravili barikade, palili vatru po ulicama i gađali žandarmeriju kamenicama. Policija je upotrebila vodene topove, gumene metke i suzavac, piše DW.

 

Španski zvaničnici procjenjuju broj nasilnika na oko 4.000 i tvrde da oko 400 njih nastupa kao organizovana grupa. To je samo djelić od 525.000 ljudi koji su ove sedmice na vrhuncu protesta izašli na ulice Barselone.

 

– Do sada ni apeli ni policijsko nasilje ne mogu da smire demonstracije. Djelovalo je da je separatizam prigušen nakon poraza pokreta za nezavisnost i bijega (bivšeg šefa katalonske Vlade) Karlesa Pudždemona 2017. godine – piše list Folksštime iz Magdeburga.

 

– Ali ispod površine je i dalje ključalo. Ponovo predsjednik regiona govori o novom referendumu o otcepljenju od Španije. Vlasti u Madridu su bespomoćne. Premijer Pedro Sančez pokušava da smiri strasti. Ali budućnost Katalonije je hod po tankoj žici: ako španska država ne nametne svoju volju, izgubiće ovaj region prije ili kasnije – dodaje list.

 

Rojtlinger general ancajger o presudama protiv katalonskih lidera navodi:

 

– Uvijek je problematično kad se pravosudna sredstva upotrebe za rješavanje političkih konflikata – odmah se poteže optužba da je u pitanju ‘političko pravosuđe’. Upravo to je španski problem – piše list.

 

– Strategija odnosa prema separatistima je gromopucatelno propala – zaključuje se u komentaru.

 

Drugačije na to gleda komentator Frankfurter algemajne cajtunga: „Ko jednostrano proglasi nezavisnost i za to upotrebi poreski novac – mora da trpi pravne posljedice. Presuda je pokazala da nikuda ne vodi pokušaj da se katalonska nezavisnost izbori jednostrano.“

 

– Prvoborci za nezavisnost su se bahato postavili iznad druge polovine katalonskog stanovništva koja želi da njihova domovina ostane dio Španije. Prema anketama, protivnici nezavisnosti ponovo su u blagoj prednosti nad zagovornicima. Ali godinama nijedan od dva tabora nema više od pedeset odsto podrške – piše frankfurstki list i zaključuje:

 

– Nedostaje hrabrih političara koji umesto starih refleksa posjeduju spremnost da i ovim i onim nacionalistima pokažu gdje im je mjesto. Inače će u Kataloniji i ostatku Španije svi biti samo gubitnici.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *