Džonson: Osiguran najbolji mogući sporazum sa EU

Svijet

Britanski premijer Boris Džonson rekao je danas da je uvjeren da je osigurao najbolji mogući sporazum sa EU, koji omogućava istinski “Bregzit” i upozorio da EU nema preveliku želju da dalje odlaže stvari.

 

Obraćajući se parlamentu, Džonson je rekao da parlament danas ima istorijsku priliku da jednom zauvijek da završi pitanje “Bregzita” i izvede zemlju iz EU.

 

“Smatram da je to dobar sporazum. Sa ovim sporazumom, mogućnost novih plodotvornih pregovora je značajno umanjena. Među našim prijateljimau EU više nema želje da se ovaj posao odlaže i proces produžava”, rekao je DŽonson.

 

On je izrazio nadu da će konačno doći do rješenja, ističući da njegov sporazum omogućava Britaniji da kao cjelovita zemlja napusti EU, ali da u isto vrijeme sačuva prijateljske veze i saradnju.

 

Džonson je pohvalio EU na fleksibilnosti zbog ponovne diskusije o sporazumu, te naveo da će danas saslušati sve poslanike u Donjem domu.

 

Nakon izlaganja Džonsona uslijediće debata i na kraju glasanje. Rasprava bi trebalo da traje devedeset minuta, ali nije vremenski ograničena.

 

Svrha glasanja je potvrđivanje kriterijuma za ratifikovanje sporazuma o napuštanju EU. Nakon toga potrebno je da zakon o tome bude usvojen do 31. oktobra kako bi ratifikacija bila okončana.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *