Madrid odbacio poziv za razgovore sa Kataloncima

Svijet

Španska vlada odbacila je danas poziv katalonskog regionalnog lidera Kima Tora na razgovore o talasu nasilja, koje je pokrenuto zbog zatvorskih kazni za katalonske separatističke lidere.

 

Španski premijer u tehničkom mandatu Pedro Sančez poručio je Tori da prvo mora da osudi nerede separatista koji potresaju Barselonu, preneo je Rojters.

 

“Gospodin Tora mora snažno da osudi nasilje, što do sada nije uradio”, naveo je Sančez u saopštenju.

 

Ponovio je stav svoje Socijalističke partije da Kataloniji neće biti odobrena nezavisnost, “jer to nije legalno”.

 

Sančez se oglasio nakon što je Tora pozvao na razgovore centralne vlasti u Madridu.

 

“Pozivamo vršioca dužnosti premijera Španije da sedne za pregovarački sto i razgovara sa nama”, rekao je Tora novinarima, dodajući da prošlonedeljno nasilje ne oslikava “mirnu prirodu” pokreta za nezavisnost Katalonije.

 

“Nasilje nikada nije bilo niti će ikada biti naš put – ni u Barseloni, ni u Taragoni, Leidi ili Đironi”, rekao je pobrojavši gradove u kojima je bilo sukoba demnostranata i policije.

 

Protesti su izbili pošto je Vrhovni sud u Madridu 14. oktobra osudio devetoro katalonskih zvaničnika na zatvorske kazne između devet i 13 godina zbog pobune i korišćenja javnog novca za organizaciju referenduma o nezavisnosti 2017. godine, koji je zabranio Ustavni sud, i posledičnog jednostranog proglašenja samostalne republike Katalonije.

 

Troje zvaničnika je osuđeno na zabranu obavljanja javnih funkcija i novčane kazne.

 

Agencije

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *