UN: Jugoistočna Evropa u problemu zbog iseljavanja mladih

Svijet

Zabilježen je dramatičan pad broja stanovnika u zemljama jugoistočne Evrope, uglavnom zbog iseljavanja mladih, saopštile su Ujedinjene nacije.

 

Kako se navodi, to tog trenda dolazi mahom zbog iseljavanja mlade populacije, čime je ugrožena sposobnost tih zemalja da održe postojeći sistem socijalne pomoći.

 

Prema posljednjoj procjeni UN, devet od 10 država kojima najbrže pada broj stanovnika nalazi se u tim dijelovima Evrope, rekla je direktorka Populacionog fonda UN za istočnu Evropu i srednju Aziju Alana Armitaž za Rojters.

 

UN procjenjuje da će Bugarska do 2050. izgubiti četvrtinu današnje populacije, ali i da će okolne države gubiti stanovništvo u narednim decenijama.

 

“Zbog manje djece i velike emigracije, stanovništvo zemalja jugoistočne Evrope smanjuje se i stari, ali za razliku od zapadne Evrope, ni imigracija se ne vidi kao način da se popuni razlika”, rekla je Alana Armitaž.

 

U većini zemalja jugoistočne Evrope će između 1995. i 2035. udio osoba starijih od 65 godina u populaciji biti dva puta veći, a u nekima i tri puta, navodi se u izvještaju UN.

 

Manje radno sposobnog stanovništva povlači pitanje održivosti sadašnjeg sistema socijalne zaštite, pa tako i penzionog sistema, navodi Armitaž.

 

Većina zemalja već trpi ozbiljan manjak radne snage koji koči ekonomski rast i smanjuje nade da će po razvijenosti dostići zapadnu Evropu.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *