Pentagon i Majkrosoft sklopili ugovor vrijedan 10 milijardi dolara

Svijet

Kompanija Majkrosoft obezbjedila je ugovor s Pentagonom vrijedan 10 milijardi dolara o kompjuterskim klaud uslugama, a time je ta kompanija prestigla Amazon koji je takođe bio jedan od kandidata za ugovor.

 

Desetogodišnji ugovor za projekt Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) kojim Pentagon želi da objedini nabavku klaud usluga, ima za cilj povezivanje i dijeljenje informacija između više grana vojske u jedan sistem koji će moći u realnom vremenu da se pretražuje uz pomoć vještačke inteligencije, prenosi Rojters.

 

Kako se navodi, JEDI je dio šire modernizacije informaciono-tehnološkog sistema Pentagona, a osim Majkrosofta i Amazona, u trci za ugovor su bile i kompanije Google, IBM, Oracle i Rean Cloud.

 

Ipak, najpre je iz trke odustao Google jer njegovi zaposleni nisu željeli da kompanija učestvuje u poslovima koji uključuju vojsku, ratovanje i tehnologiju za ubijanje.

 

Amazon je važio kao glavni favorit, ali su se Oracle i IBM žalili na uslove i bacili sumnju na cijeli projekt, zbog čega je sud početkom aprila projekat stavio na led dok se svi detalji ne razjasne.

 

Nakon što je za novog ministra obrane imenovao Marka Espera, predsjednik Donald Tramp se obrušio na Amazon i njegovog osnivača Džefa Bezosa, u čijem je vlasništvu list Vašington post, tako da je na kraju ugovor osvojio “div iz Redmonda”.

 

Inače Cloud computing je koncept koji nudi novi način pristupa ličnim podacima i aplikacijama, koji više nisu smješteni na kompjuteru, već u oblaku – što znači da se programu, evidencijama i dokumentaciji može pristupiti s većeg broja uređaja, u bilo koje vrijeme i s različitih lokacija.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *